drömmar. Sedan 2005 har Åsa Sjöström gjort flera bildprojekt från Moldavien. Senaste gången hon var där arbetade hon med ett projekt om unga barns drömmar.
Åsa Sjöström
1 av 3

På jakt efter det äkta i bilden

Fokus på foto.
Det bjuds på två dagars kalas när Canon on tour kommer till Studio 1646 i Umeå.
Med sig har de bland annat flerfaldigt prisade svenska fotograferna Magnus Wennman och Åsa Sjöström.
– Jag ser fram emot att komma upp, säger Åsa Sjöström.
Jonatan Stålhös
Publicerad 12 april 2016 kl. 23:00

Ja, det är svårt att inte låta reklamig när man presenterar det här, så för sakens skulle kan jag berätta att jag själv fotograferar med Nikon, så ingen ska tro att jag är köpt.
Men det är svårt att inte bli exhalterad när Canon kommer till stan och tar med sig så fint sällskap som Magnus Wennman, Åsa Sjöström och finske naturfotografen Kimmo Ohtonen.
Anledningen till Umeå­besöket stavas ”Canon on tour” – ett tvådagarsbesök tillsammans med några av sina namnkunnigaste fotografer.
Ett tillfälle för besökare att klämma och känna på den senaste utrustningen samtidigt som man får lyssna till hur de riktiga proffsen jobbar.
– Det är koncept från Canon som inte använts i Sverige så mycket, det här blir andra gången. Att de kommer upp beror på att vi har tjatat en del – det blir tyvärr inte så mycket fotoevenemang utanför storstäderna, säger Tobias Lehtinen, affärschef på Cyberphoto.

Flerfaldiga vinnare

Under första kvällen är det Ohtonen som står på schemat, i morgon uppföljt av Magnus Wennman och Åsa Sjöström.
Wennman jobbar för Aftonbladet och är flerfaldig vinnare i internationella tävlingar som World Press Photo (WPP) och har i princip prenumererat på titeln Årets fotograf i samband med svenska Årets bild. Åsa Sjöström har också vunnit flertalet priser i de stora fototävlingarna, ofta för de egna fotoprojekten. Hon var tidigare anställd fotograf på Sydsvenska Dagbladet och jobbar sedan drygt två år tillbaka som frilansfotograf.
Det är bland annat den erfarenheten hon kommer att prata om när hon äntrar scenen i morgon.
– Klart att vara frilans har sina för- och nackdelar. Det är mycket upp och ner rent ekonomiskt, men samtidigt kan man styra mer över vad man jobbar med och jag utvecklas mer som fotograf, säger Åsa Sjöström.

”Mentala pausen”

Moldavien har blivit ett återkommande ämne för henne under de senaste åtta åren.
När Sjöström var där senaste svängen under 2015 var det genom ett stipendium hon fått för att göra en utställning i Frankrike.
Temat var unga barns drömmar. Familjen hon bodde hos hade hon lärt känna under åren hon jobbat i landet och ingick i projektet.
En kväll följde hon barnen när de var ute och lekte. En av pojkarna stannade upp en sekund vid solrosfältet, Åsa tog ett knäpp och sen sprang han vidare.
– Jag letar gärna såna bilder när man följer dem hur länge som helst tills de tar den där ”mentala pausen”. Jag tycker om den typen av porträttbilder. De tar lång tid att ta och man hinner oftast bara ta ett knäpp. Men då känns det äkta.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten