Inlandet
David Sandström/Arkiv Latikbergs skola.

Latikbergs skola läggs ner

Publicerad 14 december 2015 (uppdaterad 14 december 2015)

Inlandet. Latikbergs skola stod åter på ärendelistan när det var dags för fullmäktige i Vilhelmina i dag. Beslutet blev att lägga ner skolan.

Fullmäktige i Vilhelmina beslutade i dag att lägga ner Latikbergs skola. Detta med röstsiffrorna 15 mot 12.

Bengt Bergsten (Oberoende) var en av dem som talade för att behålla Latikbergs skola. Han menade att att kommunen inte borde lägga ner skolan, vilket skulle innebära försämringar för barnfamiljer och pendlare och därmed bädda för utflyttning och minskad inflyttning till området.
– Vi behöver göra tvärtom och satsa på byskolor. Vi måste ge barnfamiljer förutsättningar att bo kvar och ha den här tryggheten. Något annat alternativ gives icke om vi ska ha en levande landsbygd i framtiden, sade Bergsten.

Barnperspektivet

Mattias Ihrström (C) talade också flera gånger för att behålla byskolan i Latikberg och yrkade i första hand på att fullmäktige skulle anvisa ytterligare 240 000 kronor till en ombyggnation av skolan till en F-3-skola.
– Det blir väldigt långa restider när man bor 4,5 mil ifrån tätorten och man kanske bara är 2,5 år gammal, för det här gäller förskolan Myltan också. Man ser inte till barnperspektivet och barnens bästa om man tar det här nedläggningsbeslutet, sade han.
Viveka Abramsson (S) pläderade för en nedläggning.
– Jag säger inte emot att Latikbergs skola är bra. Det är bra skolform. Det är bra för eleverna och det är mysigt och tryggt. Sedan finns en del som tycker att så är det inte alls. Det kan vara väldigt svårt att vara i liten skola också, sade hon, och ville också vända på debatten.

Handlar om mer

– Vi pratar ofta om de elever som drabbas i Latikberg och det må väl vara,. Men vi pratar sällan om de elever som finns övrigt i kommunen. I Latikberg är det elva elever varav fyra är sexåringar. Det är alltså sju elever i årskurs 1 till 3. Då kan man tycka 240 000 är lite pengar, men det handlar egentligen om 740 000 kronor för en ombyggnad. Det handlar egentligen också om driften på skolan för flera miljoner kronor för ett antal elever – och det handlar om att vi har ett stort ekonomiskt underskott i kommunen, sade hon.
Abramsson sade också att förskolan Myltan inte läggs ner i och med en nedläggning av Latikbergs skola, men en diskussion om den framtida driftformen kommer att lyftas vid ett sådant beslut.
– I dagsläget talar vi inte om Myltan så. Men självklart måste vi då ta det ansvaret att lyfta frågan om Myltan i utbildningsnämnden, sade hon.

Skolan läggs ner

Åke Nilsson (S) tyckte att de som pläderade för att behålla Latikbergs skola inte såg till kommunens ekonomiska situation där man har ett underskott på 51 miljoner kronor att hämta igen.
– Vi ligger 25 miljoner efter det, sade han och menade att om man röster nej till en nedläggning måste man också visa på en finansiering för det.
– Snart är ni nere på något cykelställ som vi ska diskutera i den här kommunen. Jag har inte hört någon komma med någon annan lösning på ekonomin, sade han.
Efter votering blev beslutet att lägga ner Latikbergs skola med röstsiffrorna 15 mot 12.

Totalt 9 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Janoz Sollentuna 15 december 2015

  Nu får väl Fridolin o Statsmannen ingripa med att
  placera ensamkommande så skolan blir kvar.
  Lokala vänstermobben verkar inte lyda Löfven.

 • Martina 15 december 2015

  Tycker att det var ett bra beslut. Tänk istället på barnavdelningen och va inte så egoistisk. Bli politiker så kanske ni kan få lite mindre att klaga på. Men det vill ni nog inte!

 • Mona 15 december 2015

  Hörde i radio igår att flyktingbarn inte kunde tvingas att bussas till skolan för att fylla på elevantalet, men nuvarande barn visst kan bussas åt andra hållet. Man undrar ju.

 • C 15 december 2015

  Men planer på att köpa in och renovera centrumhuset finns. Är underskottet helt plötsligt borta då? Var ska de pengarna tas ifrån?

 • Gj 14 december 2015

  Rätt johan..Eller är det så att skolans ledning har tagit ut för mycket i lön så att skolan går i graven.

 • Saxnäsbo 14 december 2015

  Vilken är nästa att läggas ned Saxnäs?

 • Johan 14 december 2015

  Man lägger ner en väl fungerande skola i Latikberg och pratar om att man inte har råd för några hundra tusen. Varför inte då tala om hur underskottet på 25 miljoner har uppkommit. Beslutet är förmodligen möjligt att överklaga. Dumma politiker får inte tillåtas att verka på dessa sätt. Förmodligen har man planer på att i stället sätta dit flyktingar. Ut med språket i så fall.

 • Gj 14 december 2015

  Skolan kommer bli flykningsanläggning

 • Arbtaren 14 december 2015

  ... än en gång har sossarna och kommunisterna visat vad de går för. Det här är ingenting unikt för Vilhelmina utan sossarna och kommunisterna har gjort likadant i många små kommuner. Vänstern skiter fullständigt i landsbygdens människor. Sent ska syndarna vakna ...

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Misstänkt för brottsvåg i inlandet - kan snart åtalas

Misstänkt för brottsvåg i inlandet - kan snart åtalas

Allmänt. En man i 30-årsåldern som är misstänkt för en rad brott i inlandet kan snart…

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Nyheter. Före årsskiftet meddelande statsminister Stefan Löfvén att hans regering ska…

Misshandel utanför hotell i Dorotea

Inlandet. Polisen kallades strax före tre till Bergsvägen i Dorotea där det var upprörd…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91