Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Film

Inte ens feministisk porr känns lovande

Publicerad 4 september 2009

 

HUR SER feministisk porr ut?
Tråkig, ful och ganska konstnärlig.
Åtminstone att döma av en alldeles ny dvd med feministisk porr som släppts. ”Dirty diaries” är titeln och tycker ni att den här krönikören helt tappat kvalitetsradarn ska ni veta att den här dvd:n fått stöd av Svenska filminstitutet så något nyttigt måste det finnas. Filminstitutet brukar inte stödja porr i vanliga fall.
Vad det handlar om är givetvis att bryta mot porrens vanliga klichéer och framför allt att ge kvinnan en mer aktiv roll i porren. Jag lovordar ambitionen och vill inte alls vara elak mot någon av de inblandade.
Efter att ha sett filmerna är jag inte lika snäll. Det är helt enkelt inte speciell kul att se de här filmerna och man vill gärna bli elak efter att ha blivit avlurad nästan två timmar.

ETT PÅTAGLIGT bekymmer är att filmerna spelats in med mobiltelefonkameroer vilket ger rätt usla bilder. (Att lansera så här dålig bildkvalitet i tider när folk har större tv-skärmar än någonsin är en modern paradox som förtjänar en egen betraktelse.) Direkt parodiskt blir det i ”Red like cherry” där det är ytterst oklart vad bilderna föreställer. Jag hör att de stönar men kan bilderna komma från ett trasigt tv-spel? Eller föreställer de rymdsonden som inträder i Mars atmosfär?
Jag förstår även symboliken i att få makten i de brottningsmatcher som visas i ”On your back woman” men det hela lämnar mig ganska kall.
Mer bekymrad blir jag över moralen i några filmer. I ”Body contact” raggas en kille upp som först är tveksam till att bli filmad men han går ändå med på det. Efter sexet hinner han bara lämna lägenheten förrän hans sexpartner börjar skratta.
I ”Flasher girl on tour” följer vi en kvinnlig blottare till Paris där hon får visa upp sig i tunnelbanan. Men är det mer okej när kvinnor blottar sig än när män gör det? Är man tråkig om man sympatiserar med hennes medpassagare?
Sedan finns det några bra filmer som ”Skin” och den animerade ”Dildoman”.  Men är det porr?
Jag är tveksam.

MIN MISSTANKE är att de här kvinnliga porrfilmarna befinner sig där den manliga porrfilmen befann sig under tidigt 1970-tal. Man visste att man inte var så långt framme men hoppades att utvecklingen skulle skjuta fart och att filmerna snart skulle bli bättre. Du kanske känner igen förhoppningen från ”Boogie nights” men sedan gick det som det gick. Videon gjorde allt billigare, filmerna blev sämre och i dag sitter folk och ser amatörporr på internet.
Filmerna i ”Dirty diaries” tyder på att man hoppas att det ska finnas en feministisk porr men egentligen blir det bara fult, märkligt och symboliskt.
Tyvärr.

Kommentar [lämna kommentar]

Kommentera

600 tecken kvar

Kung Fury visas i Cannes

Kung Fury visas i Cannes

Film. Actionkomedin Kung Fury visas på en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler – Cannes.
- Vi är väldigt överväldigade och… 0

Smått fantastiskt om ett absurt Israel

Film. Skilsmässa på hebreiska är ingen lek.
I den religiösa domstolen i Israel är mannens vilja helt avgörande och rabbinernas främsta intresse… 0

Hasselhoff i Kung Fury-video

Hasselhoff i Kung Fury-video

Film. Premiären för nätsuccén Kung Fury närmar sig.
I går premiärvisades en musikvideo med filmens ledmotiv – med David Hasselhoff som… 0

Intelligent om etiska vägval

Intelligent om etiska vägval

Film. 2014 gjorde ett reseföretag en undersökning där tusen svenskar fick berätta vilken stad som de drömde om att resa till. New York vann… 0

Oavsett utgång vinner Stenis

Liza Törnblom: Oavsett utgång vinner Stenis

Krönika. Visste ni att Ingemar Stenmark har taktkänsla? Nej, inte jag heller. Och jag måste säga att när startgruppen presenterades för årets Lets dance-deltagare var Stenmark minst sagt den största skrällen.  0

Klunganduo tar farväl med hjälp av spöke

Klunganduo tar farväl med hjälp av spöke

Scen. Det var på Sagateatern allt började. Nu tar Klungans Olof Wretling och Sven Björklund farväl av sin gamla hemmascen – med hjälp av ett spöke.  0

Dynamisk trio skapar collage av rytmer och röster

Musik. Kul finskt gästspel i jazz-studion, synd bara att den TV-sända hockeyfinalen lockar många att stanna hemma. Vi som väljer musiken får sinnena utvidgade och kan ändå på hemväg höra avgörandet i hockeyrinken.  0

Poddar som Serial gör verkligheten till fiktion

Torbjörn Rolandsson: Poddar som Serial gör verkligheten till fiktion

Krönika. Varför är det just nu grävande journalistiska poddar som Serial och Fallet, och dokumentärserier som The Jinx blir så populära? Har det overkliga blivit otillräckligt? 0

Veckans skivrecensioner

Nytt. Den här veckan recenseras bland annat Alabama Shakes och Hardcore Superstars nya skivor. 0