Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Film

Inte ens feministisk porr känns lovande

Publicerad 4 september 2009

 

HUR SER feministisk porr ut?
Tråkig, ful och ganska konstnärlig.
Åtminstone att döma av en alldeles ny dvd med feministisk porr som släppts. ”Dirty diaries” är titeln och tycker ni att den här krönikören helt tappat kvalitetsradarn ska ni veta att den här dvd:n fått stöd av Svenska filminstitutet så något nyttigt måste det finnas. Filminstitutet brukar inte stödja porr i vanliga fall.
Vad det handlar om är givetvis att bryta mot porrens vanliga klichéer och framför allt att ge kvinnan en mer aktiv roll i porren. Jag lovordar ambitionen och vill inte alls vara elak mot någon av de inblandade.
Efter att ha sett filmerna är jag inte lika snäll. Det är helt enkelt inte speciell kul att se de här filmerna och man vill gärna bli elak efter att ha blivit avlurad nästan två timmar.

ETT PÅTAGLIGT bekymmer är att filmerna spelats in med mobiltelefonkameroer vilket ger rätt usla bilder. (Att lansera så här dålig bildkvalitet i tider när folk har större tv-skärmar än någonsin är en modern paradox som förtjänar en egen betraktelse.) Direkt parodiskt blir det i ”Red like cherry” där det är ytterst oklart vad bilderna föreställer. Jag hör att de stönar men kan bilderna komma från ett trasigt tv-spel? Eller föreställer de rymdsonden som inträder i Mars atmosfär?
Jag förstår även symboliken i att få makten i de brottningsmatcher som visas i ”On your back woman” men det hela lämnar mig ganska kall.
Mer bekymrad blir jag över moralen i några filmer. I ”Body contact” raggas en kille upp som först är tveksam till att bli filmad men han går ändå med på det. Efter sexet hinner han bara lämna lägenheten förrän hans sexpartner börjar skratta.
I ”Flasher girl on tour” följer vi en kvinnlig blottare till Paris där hon får visa upp sig i tunnelbanan. Men är det mer okej när kvinnor blottar sig än när män gör det? Är man tråkig om man sympatiserar med hennes medpassagare?
Sedan finns det några bra filmer som ”Skin” och den animerade ”Dildoman”.  Men är det porr?
Jag är tveksam.

MIN MISSTANKE är att de här kvinnliga porrfilmarna befinner sig där den manliga porrfilmen befann sig under tidigt 1970-tal. Man visste att man inte var så långt framme men hoppades att utvecklingen skulle skjuta fart och att filmerna snart skulle bli bättre. Du kanske känner igen förhoppningen från ”Boogie nights” men sedan gick det som det gick. Videon gjorde allt billigare, filmerna blev sämre och i dag sitter folk och ser amatörporr på internet.
Filmerna i ”Dirty diaries” tyder på att man hoppas att det ska finnas en feministisk porr men egentligen blir det bara fult, märkligt och symboliskt.
Tyvärr.

Kommentar [lämna kommentar]

Kommentera

600 tecken kvar

En medioker uppföljare som saknar orginalitet

En medioker uppföljare som saknar orginalitet

Film.  
En ensamstående mamma och två nioåriga tvillingpojkar, Dylan och Zach, bor i ett stort hus utslängt bland majsfälten intill en… 0

En livfull kärlekshistoria

En livfull kärlekshistoria

Film.  
Isak är 24 år, funderar över vad kärlek är, känner sig lite vilse i tillvaron och jobbar på nöjesparken Gröna Lund.
En kväll möter… 0

Raffinerat om kärlek och svek

Raffinerat om kärlek och svek

Film.  
I det tragiska dramat ”Phoenix” skildrar ”Barbara” -regissören Christian Petzold ett kusligt öde i… 0

En feministisk skrattfest

En feministisk skrattfest

Film.  
Amy Schumer – den senaste skinande stjärnan på komedihimlen – levererar några vansinnigt roliga ögonblick innan den här… 0

Big Mama och Big Joe - vilka lirare!

Nils Widing: Big Mama och Big Joe - vilka lirare!

Krönika. Har ett ok att bära genom livet, nämligen övertygelsen att allt var bättre förr. Inte ovanligt bland oldtimers som tror oss veta mest och bäst. 0

Glans till Umeå och Skellefteå

Glans till Umeå och Skellefteå

Humor. Johan Glans uppträder med i länet i höst. Komikern Johan Glans, känd från bland annat TV4:s ”Parlamentet” och SVT:s ”Kvarteret skatan” kommer till Västerbotten i höst.  0

Jonathan Johansson till Umeå i höst

Jonathan Johansson till Umeå i höst

Musik. Artisten Jonathan Johansson kommer till Umeå för en spelning på kulturhuset Väven i oktober.  0

 Aldrig så skör som i augusti

Ulrika Nettelblad: Aldrig så skör som i augusti

Krönika. Jag blir alltid så hudlös i augusti.När folk pratar som att en hel 0

årstid är slut fast den fortfarande pågår, när allting ska summeras innan det ens är klart.

 

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.  0