Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Film

Inte ens feministisk porr känns lovande

Publicerad 4 september 2009

 

HUR SER feministisk porr ut?
Tråkig, ful och ganska konstnärlig.
Åtminstone att döma av en alldeles ny dvd med feministisk porr som släppts. ”Dirty diaries” är titeln och tycker ni att den här krönikören helt tappat kvalitetsradarn ska ni veta att den här dvd:n fått stöd av Svenska filminstitutet så något nyttigt måste det finnas. Filminstitutet brukar inte stödja porr i vanliga fall.
Vad det handlar om är givetvis att bryta mot porrens vanliga klichéer och framför allt att ge kvinnan en mer aktiv roll i porren. Jag lovordar ambitionen och vill inte alls vara elak mot någon av de inblandade.
Efter att ha sett filmerna är jag inte lika snäll. Det är helt enkelt inte speciell kul att se de här filmerna och man vill gärna bli elak efter att ha blivit avlurad nästan två timmar.

ETT PÅTAGLIGT bekymmer är att filmerna spelats in med mobiltelefonkameroer vilket ger rätt usla bilder. (Att lansera så här dålig bildkvalitet i tider när folk har större tv-skärmar än någonsin är en modern paradox som förtjänar en egen betraktelse.) Direkt parodiskt blir det i ”Red like cherry” där det är ytterst oklart vad bilderna föreställer. Jag hör att de stönar men kan bilderna komma från ett trasigt tv-spel? Eller föreställer de rymdsonden som inträder i Mars atmosfär?
Jag förstår även symboliken i att få makten i de brottningsmatcher som visas i ”On your back woman” men det hela lämnar mig ganska kall.
Mer bekymrad blir jag över moralen i några filmer. I ”Body contact” raggas en kille upp som först är tveksam till att bli filmad men han går ändå med på det. Efter sexet hinner han bara lämna lägenheten förrän hans sexpartner börjar skratta.
I ”Flasher girl on tour” följer vi en kvinnlig blottare till Paris där hon får visa upp sig i tunnelbanan. Men är det mer okej när kvinnor blottar sig än när män gör det? Är man tråkig om man sympatiserar med hennes medpassagare?
Sedan finns det några bra filmer som ”Skin” och den animerade ”Dildoman”.  Men är det porr?
Jag är tveksam.

MIN MISSTANKE är att de här kvinnliga porrfilmarna befinner sig där den manliga porrfilmen befann sig under tidigt 1970-tal. Man visste att man inte var så långt framme men hoppades att utvecklingen skulle skjuta fart och att filmerna snart skulle bli bättre. Du kanske känner igen förhoppningen från ”Boogie nights” men sedan gick det som det gick. Videon gjorde allt billigare, filmerna blev sämre och i dag sitter folk och ser amatörporr på internet.
Filmerna i ”Dirty diaries” tyder på att man hoppas att det ska finnas en feministisk porr men egentligen blir det bara fult, märkligt och symboliskt.
Tyvärr.

Kommentar [lämna kommentar]

Kommentera

600 tecken kvar

Sagoskimmer och samhällskritik

Sagoskimmer och samhällskritik

Film.  
Det är svårt att tänka sig att en svensk filmare skulle kunna hitta inspiration i en åkattraktion på Gröna Lund eller Liseberg…. 0

Världspremiär för Kung Fury

Världspremiär för Kung Fury

Film. Det som började med ett hobbyprojekt hemma i Umeå har lett till en plats i Cannesfestivalens prestigefyllda sektion Directors fortnight,… 0

En spektakulär återkomst

En spektakulär återkomst

Film.  
Triggad av oljekrisen skapade George Miller Mad Max redan 1979.
Budgeten var låg men visionen stark. Mel Gibson förkroppsligade den… 0

Ammarnäs filmfestival får besök från Afrika

Ammarnäs filmfestival får besök från Afrika

Film. Ammarnäs filmfestival får långväga besök i år. Filmregissörer från Uganda kommer att besöka fjällbyn och visa upp sina… 0

En uppmaning till inlandskvinnorna

Liza Törnblom: En uppmaning till inlandskvinnorna

Krönika. Varför krävs det en storstadsbo för att se och förklara, att ”åka ut” till landsbygden för att hämta hem berättelserna till oss andra? 1

Sagoskimmer och skarp samhällskritik

Sagoskimmer och skarp samhällskritik

Recension. Disneys senaste skapelse blandar samhällskritik med skojiga manicker. ”Tomorrowland: A world beyond” är inspirerad av en nöjespark med samma namn. 0

Värdig återkomst för Murphy

Henrik Lång: Värdig återkomst för Murphy

Krönika. Róisín Murphy gör det inte lätt för sig. Åtta år har gått sedan den elektroniska musikmakaren släppte sin förra skiva, och när hon nu äntligen återvänder med ett fullängdsalbum är det ingen lättlyssnad sak.  0