Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Film

Inte ens feministisk porr känns lovande

Publicerad 4 september 2009

 

HUR SER feministisk porr ut?
Tråkig, ful och ganska konstnärlig.
Åtminstone att döma av en alldeles ny dvd med feministisk porr som släppts. ”Dirty diaries” är titeln och tycker ni att den här krönikören helt tappat kvalitetsradarn ska ni veta att den här dvd:n fått stöd av Svenska filminstitutet så något nyttigt måste det finnas. Filminstitutet brukar inte stödja porr i vanliga fall.
Vad det handlar om är givetvis att bryta mot porrens vanliga klichéer och framför allt att ge kvinnan en mer aktiv roll i porren. Jag lovordar ambitionen och vill inte alls vara elak mot någon av de inblandade.
Efter att ha sett filmerna är jag inte lika snäll. Det är helt enkelt inte speciell kul att se de här filmerna och man vill gärna bli elak efter att ha blivit avlurad nästan två timmar.

ETT PÅTAGLIGT bekymmer är att filmerna spelats in med mobiltelefonkameroer vilket ger rätt usla bilder. (Att lansera så här dålig bildkvalitet i tider när folk har större tv-skärmar än någonsin är en modern paradox som förtjänar en egen betraktelse.) Direkt parodiskt blir det i ”Red like cherry” där det är ytterst oklart vad bilderna föreställer. Jag hör att de stönar men kan bilderna komma från ett trasigt tv-spel? Eller föreställer de rymdsonden som inträder i Mars atmosfär?
Jag förstår även symboliken i att få makten i de brottningsmatcher som visas i ”On your back woman” men det hela lämnar mig ganska kall.
Mer bekymrad blir jag över moralen i några filmer. I ”Body contact” raggas en kille upp som först är tveksam till att bli filmad men han går ändå med på det. Efter sexet hinner han bara lämna lägenheten förrän hans sexpartner börjar skratta.
I ”Flasher girl on tour” följer vi en kvinnlig blottare till Paris där hon får visa upp sig i tunnelbanan. Men är det mer okej när kvinnor blottar sig än när män gör det? Är man tråkig om man sympatiserar med hennes medpassagare?
Sedan finns det några bra filmer som ”Skin” och den animerade ”Dildoman”.  Men är det porr?
Jag är tveksam.

MIN MISSTANKE är att de här kvinnliga porrfilmarna befinner sig där den manliga porrfilmen befann sig under tidigt 1970-tal. Man visste att man inte var så långt framme men hoppades att utvecklingen skulle skjuta fart och att filmerna snart skulle bli bättre. Du kanske känner igen förhoppningen från ”Boogie nights” men sedan gick det som det gick. Videon gjorde allt billigare, filmerna blev sämre och i dag sitter folk och ser amatörporr på internet.
Filmerna i ”Dirty diaries” tyder på att man hoppas att det ska finnas en feministisk porr men egentligen blir det bara fult, märkligt och symboliskt.
Tyvärr.

Kommentar [lämna kommentar]

Kommentera

600 tecken kvar

Dokumentärfilmare greps - visar film i Umeå

Dokumentärfilmare greps - visar film i Umeå

Film. Även filmaren Leon Berthas visar i helgen sin dokumentär om kärnkraftsmotståndet i Pyhäjoki.
Under inspelningen av filmen greps han av… 0

Skildrar kampen mot kärnkraften

Skildrar kampen mot kärnkraften

Film. 1986 exploderade en reaktor i Tjernobyl och spred sin radioaktivitet över stora delar av Europa.
Tre decennier senare skildrar Umeåfilmaren… 0

Mycket mer än snubbelhumor

Film. En familj försöker fira jul i Helena Bergströms fjärde långfilm som regissör.
Humor och allvar avlöser varandra i en berättelse om… 0

Karin Johansson på Umeå europeiska filmfestival tipsar om höjdpunkter på festivalen

Film. The Lamb
”The Lamb” är en feelgoodfilm som tar sin utgångspunkt i det lamm som används vid traditionella omskärelser. En riktig… 0

Hus och torp som historieberättare

Katrin Sten: Hus och torp som historieberättare

Krönika. Ödehus och husöden säger så mycket mer än vi kan ana om det liv som har levts.  0

Umeås coolaste jazzkatt tillbaka med tidlös musik

Umeås coolaste jazzkatt tillbaka med tidlös musik

Recension. Birgit Lindberg är en av umejazzens klenoder och med sin nya skiva bevisar hon åter att hon också hör hemma i Sverige-eliten. 0

Magnus Betnér förlänger turné

Magnus Betnér förlänger turné

Humor. Komikern Magnus Betnér förlänger sin Sverigeturné ”Work in progress” med nya datum efter årsskiftet. Bland annat blir det en extraföreställning i Umeå. 

Hyllning till Björk fylldes av genialitet och innerlighet

Recension. Björk är en av vår tids allra största popstjärnor men också en fantastisk tonsättare. En som vet att lyfta fram det storslagna, orkestrala hos Björk är dirigent Hans Ek.  0

När verkligheten blir som Hungerspelen

Liza Törnblom: När verkligheten blir som Hungerspelen

Krönika. Faktum är att världen just nu kan kännas som en lika overkligt grym, destruktiv och skakig plats som ”Hunger games”-världen Panem. I bästa fall jämngrå, i värsta fall svart eller vit. 0