Böcker
Maja Suslin/TT Pristagarna från vänster Jessica Schiefauer, Årets svenska barn- och ungdomsbok, Rasmus Bjerkander, Lilla Agustpriset, Karin Bojs, Årets svenska fackbok, och Jonas Hassen Khemiri, Årets svenska skönlitterära bok när Augustpriset 2015 delas ut på Konserthuset i Stockholm.

Khemiri: ”Jag är så himla glad”

Publicerad 23 november 2015
Maja Suslin/TT Jonas Hassen Khemiri vann priset Årets svenska skönlitterära bok för "Allt jag inte minns".

Böcker. 2006 blev han slagen av Susanna Alakoski. 2012 slarvade förlaget och glömde att nominera hans bok. I år fick Jonas Hassen Khemiri revansch när han tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin.

– Det känns fantastiskt, jag är så himla glad, säger han efteråt till TT.

Det var en uppenbart rörd pristagare som gick upp för att ta emot utmärkelsen för sin roman ”Allt jag inte minns” på Konserthusets scen. Dels för att dagen hade börjat dåligt, med en lång väntan tillsammans med en närstående på Huddinge sjukhus. Dels för att Jonas Hassen Khemiri blev så glad över sångerskan Seinabo Seys beskrivning av hans bok.

– Jag vill ha den beskrivningen tatuerad på min rygg. Det här jobbet går ut på att sitta så mycket ensam, att inte umgås med någon utan bara med ord. Att de orden sedan landar i en annan människa är helt fantastiskt, säger han.

Jonas Hassen Khemiris bok kretsar kring ett dödsfall, men är lika mycket en beskrivning av minnets bedräglighet, kärlek, våld och oförlåtliga svek. Juryn konstaterar i sin motivering att ”Allt jag inte minns” är skriven på en ”raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan”.

– Jag tror att boken handlar ganska mycket om att vi aldrig är så ensamma som vi tror vi är. Det är på något sätt det böcker och historier gör, att vi känner oss sammankopplade med andra människor, säger han.

Ungdomspris till Schiefauer

Årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen gick till ”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer. Det är andra gången som Jessica Schiefauer tilldelas Augustpriset.

– Priset betyder allt. Jag har redan fått en August 2011 för boken ”Pojkarna”. Att ta hem två stycken – hur ska jag toppa detta? säger hon efteråt till TT.

I sitt tacktal passade Jessica Schiefauer på att ge arrangörerna en känga för att de föst samman bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker i en och samma kategori. Den borde i stället delas upp på fyra olika priser, menar hon.

– Jag tycker att vi delar upp pengarna också. Augustpriset kan vara på
75 000 kronor.

Fackpris till Bojs

Årets Augustpris i fackboksklassen gick till ”Min europeiska familj. De senaste 54000 åren” av Karin Bojs. Boken är en släktkrönika av det ovanligare slaget, där dna-spår för läsaren tusentals år bakåt i tiden och ger ny kunskap om européernas ”högst blandade ursprung”.

– Ärligt talat blev jag inte förvånad över att få priset, jag har själv vetat vad den här boken är värd. Men jag var självklart lite osäker på juryn – fast de verkar ha förstått, säger Karin Bojs, som ska skänka hälften av pengarna till välgörenhet och lägga hälften på ett växthus.

TT

2015 års Augustprisvinnare

2015 års Augustprisvinnare

Böcker. I år fick Jonas Hassen Khemiri revansch när han tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin. – Det känns fantastiskt,säger han. Prisades gjorde även Jessica Schiefauer, hon fick Årets svenska barn- och ungdomsbok, Rasmus Bjerkander, fick Lilla Agustpriset och Karin Bojs fick Årets svenska fackbok. Augustpriset 2015 delades ut på Konserthuset i Stockholm under måndagskvällen. 0

Västerbottens natur på export

Västerbottens natur på export

Böcker. Tillsammans med Hanna Karlzons illustrationer blir Västerbotten en magisk…

Mannen genom kvinnans blick

Mannen genom kvinnans blick

Böcker. Agneta Pleijel fortsätter skriva kvinnohistoria med sin självbiografi ”Doften…

Fin berättelse men lite otidsenlig

Fin berättelse men lite otidsenlig

Böcker. Hjärtevarmt men väl övertydligt, är Jenny Byströms omdöme om Martin Widmarks…

Barntillåten rysare

Barntillåten rysare

Böcker. Umeåbördige Petrus Dahlin är aktuell med en ny bok för barn. Elin Axelsson har…