Ledare

Kyrkan angår oss alla

Publicerad 24 augusti 2009

GEORG Leander Andersson, född 3 mars 1936 i Krokträsk (Älvsbyn). svensk politiker i socialdemokraterna, biträdande arbetsmarknadsminister (invandrarminister) 1986-89, kommunikationsminister 1989-91, riksdagsledamot 1971-95, och landshövding i Västerbottens län 1995-2001.
Dessa fakta är hämtade från Wikipeda. Det har funnits en annan känd Georg Andersson, men han var pastor och psalmförfattare.
Socialdemokraten Georg Leander Andersson har också en kyrklig ådra. Han och hustrun Hjördis är flitiga kyrkobesökare och han har varit ordförande i Broderskapsrörelsen (Kristna socialdemokraterna) 1986-1990.
Den 20 september är det val i Sverige: Kyrkovalet. Och där toppar Georg Andersson S-listan för kyrkorådet i Umeå stadsförsamling.

DET ÄR INGEN ”politisk comeback”, tycker den förre landshövdingen. Snarare är det en handling som han känner starkt för. Kyrkan har varit och är en viktig del i Georgs liv (”jag har mycket att tacka kyrkan för”) och han ställer upp i valet därför att han tror sig kunna bidra med en del för kyrkans verksamhet – och för medlemmarna i Svenska kyrkan.
– Kyrkan är alla vi som är medlemmar, de många människorna. Och vi behöver bli ännu fler. Jag hoppas att även många av dem som lämnat kyrkan återvänder, säger Georg Andersson.

VÄRDERINGARNA
behöver göras tydligare, tycker han.
Det som skiljer ut Socialdemokraterna från kyrkopolitiker som kommer från borgerliga partier är just ideologin. Hur man ser på människor och livet och vad vi kan göra för varandra.
Inom Umeå arbetarekommun har det förts en livlig diskussion om den ideologiska grund som partiet går fram med i kyrkovalet. Georg säger att han är imponerad av det engagemang som lagts ned.
Alla partier pratar om jämlikhet, men vi menar som regel olika saker.
Socialdemokratisk ideologi bygger på solidaritet, jämlikhet och rättvisa och människors lika värde. Det är värderingar som passar väl in i det som Svenska kyrkan bör stå för.
Georg Andersson citerar Jesu bergspredikan. Det är ett mycket radikalt budskap. Georg vill se en kyrka som står för solidaritet i kampen mot egoism och girighet, som är öppen för alla och som också bjuder in andra samfund och trosåskådningar till en diskussion.
– Gör vi inte det kan vi sitta på var sitt håll och sprida fördomar om varandra.

SVENSKA KYRKAN
har ett särskilt ansvar att ta ställning i i frågor som exempelvis rör internationellt arbete, integration, miljöhotet och effekterna av krisen (arbetslöshet, utslagning och andra svårigheter).
Socialdemokraterna ställer upp i kyrkovalet den 20 september med ledord som frihet, öppenhet, jämlikhet, solidaritet och ansvar.
Georg Andersson ser en stor utmaning i att ge de här vackra orden ett konkret innehåll.
Valet den 20 september gäller fyra val: Kyrkorådet (församlingen, samfällda kyrkofullmäktige, stiftet och kyrkomötet (högsta beslutande organet).
Totalt är 14 så kallade nomineringsgrupper registrerade hos Svenska kyrkan centralt. En ny trend är att många kyrkopolitiker ser sig som ”opolitiska”. Personligen förstår jag inte varför.
Vågar man inte ta ställning?
Att uttrycka en åsikt, det är en politisk handling!

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.

Totalt 2 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

  • Erik 24 augusti 2009

    Bra skrivet Ulf Hjertén! Vi har separerat kyrkan från staten för att få en fri och självständig kyrka. Trots detta fortsätter de absurda kyrkovalen. Det är fel. Andersson får gärna organisera sig kyrkligt och kyrkan får gärna hålla hur många val man vill för sina medlemmar. Däremot vore det på sin plats att samtliga politiska partier avstod från att ställa upp i dessa felaktiga val. Att t ex Moderaterna eller Socialdemokraterna ska styra regeringen och samtidigt kyrkan är fel, odemokratiskt och långt ifrån någon fri och självständig kyrka som är det rimliga i en demokratisk stat. Så länge kyrkovalen domineras av politiska partier är det på sin plats att bojkotta detta val, alternativt rösta på parigrupperingar som strävar enbart efter inflytande över kyrkan och som inte är på jakt efter regeringsmakten.

  • Ulf Hjertén 24 augusti 2009

    Jag har också broderskapsrörelsens idéer som grund för mitt samhällsengagemang. I bergspredikan finns många radikala tankar attt grunna på. Jag tycker också att en fri kyrka ska hämta mycket av sitt samhällsengagemang från den. Men jag tycker att en fri kyrka ska styras utan de politiska partiernas inblandning. Kyrkan ska stå fri och kunna profetiskt stå upp för människor oberoende om man måste kritisera en borgerligs eller en S-regerings förda politik i samhället. Endast så tycker jag kyrkan blir trovärdig. Centerns kyrka eller socialdemokraternas kyrka eller moderaternas kyrka, nej tack! Medlemmarnas kyrka, ja tack!

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Nu tågar vi för allt det som nazisterna hatar

Ledare. Inför första maj valde Folkbladets Jonas Bergström att, istället för att skriva…

&quotTopp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

"Topp tre: Moderaternas ursäkter för M-krisen"

Ledare. Det går knac­kigt för Moderaterna. Se­dan de gjorde ut­spelet om sam­ar­bete…

&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.