Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Ledare

Kyrkan angår oss alla

Publicerad 24 augusti 2009

GEORG Leander Andersson, född 3 mars 1936 i Krokträsk (Älvsbyn). svensk politiker i socialdemokraterna, biträdande arbetsmarknadsminister (invandrarminister) 1986-89, kommunikationsminister 1989-91, riksdagsledamot 1971-95, och landshövding i Västerbottens län 1995-2001.
Dessa fakta är hämtade från Wikipeda. Det har funnits en annan känd Georg Andersson, men han var pastor och psalmförfattare.
Socialdemokraten Georg Leander Andersson har också en kyrklig ådra. Han och hustrun Hjördis är flitiga kyrkobesökare och han har varit ordförande i Broderskapsrörelsen (Kristna socialdemokraterna) 1986-1990.
Den 20 september är det val i Sverige: Kyrkovalet. Och där toppar Georg Andersson S-listan för kyrkorådet i Umeå stadsförsamling.

DET ÄR INGEN ”politisk comeback”, tycker den förre landshövdingen. Snarare är det en handling som han känner starkt för. Kyrkan har varit och är en viktig del i Georgs liv (”jag har mycket att tacka kyrkan för”) och han ställer upp i valet därför att han tror sig kunna bidra med en del för kyrkans verksamhet – och för medlemmarna i Svenska kyrkan.
– Kyrkan är alla vi som är medlemmar, de många människorna. Och vi behöver bli ännu fler. Jag hoppas att även många av dem som lämnat kyrkan återvänder, säger Georg Andersson.

VÄRDERINGARNA
behöver göras tydligare, tycker han.
Det som skiljer ut Socialdemokraterna från kyrkopolitiker som kommer från borgerliga partier är just ideologin. Hur man ser på människor och livet och vad vi kan göra för varandra.
Inom Umeå arbetarekommun har det förts en livlig diskussion om den ideologiska grund som partiet går fram med i kyrkovalet. Georg säger att han är imponerad av det engagemang som lagts ned.
Alla partier pratar om jämlikhet, men vi menar som regel olika saker.
Socialdemokratisk ideologi bygger på solidaritet, jämlikhet och rättvisa och människors lika värde. Det är värderingar som passar väl in i det som Svenska kyrkan bör stå för.
Georg Andersson citerar Jesu bergspredikan. Det är ett mycket radikalt budskap. Georg vill se en kyrka som står för solidaritet i kampen mot egoism och girighet, som är öppen för alla och som också bjuder in andra samfund och trosåskådningar till en diskussion.
– Gör vi inte det kan vi sitta på var sitt håll och sprida fördomar om varandra.

SVENSKA KYRKAN
har ett särskilt ansvar att ta ställning i i frågor som exempelvis rör internationellt arbete, integration, miljöhotet och effekterna av krisen (arbetslöshet, utslagning och andra svårigheter).
Socialdemokraterna ställer upp i kyrkovalet den 20 september med ledord som frihet, öppenhet, jämlikhet, solidaritet och ansvar.
Georg Andersson ser en stor utmaning i att ge de här vackra orden ett konkret innehåll.
Valet den 20 september gäller fyra val: Kyrkorådet (församlingen, samfällda kyrkofullmäktige, stiftet och kyrkomötet (högsta beslutande organet).
Totalt är 14 så kallade nomineringsgrupper registrerade hos Svenska kyrkan centralt. En ny trend är att många kyrkopolitiker ser sig som ”opolitiska”. Personligen förstår jag inte varför.
Vågar man inte ta ställning?
Att uttrycka en åsikt, det är en politisk handling!

Totalt 2 kommentarer [lämna kommentar]

  • Ulf Hjertén 24 augusti 2009

    Jag har också broderskapsrörelsens idéer som grund för mitt samhällsengagemang. I bergspredikan finns många radikala tankar attt grunna på. Jag tycker också att en fri kyrka ska hämta mycket av sitt samhällsengagemang från den. Men jag tycker att en fri kyrka ska styras utan de politiska partiernas inblandning. Kyrkan ska stå fri och kunna profetiskt stå upp för människor oberoende om man måste kritisera en borgerligs eller en S-regerings förda politik i samhället. Endast så tycker jag kyrkan blir trovärdig. Centerns kyrka eller socialdemokraternas kyrka eller moderaternas kyrka, nej tack! Medlemmarnas kyrka, ja tack!

  • Erik 24 augusti 2009

    Bra skrivet Ulf Hjertén! Vi har separerat kyrkan från staten för att få en fri och självständig kyrka. Trots detta fortsätter de absurda kyrkovalen. Det är fel. Andersson får gärna organisera sig kyrkligt och kyrkan får gärna hålla hur många val man vill för sina medlemmar. Däremot vore det på sin plats att samtliga politiska partier avstod från att ställa upp i dessa felaktiga val. Att t ex Moderaterna eller Socialdemokraterna ska styra regeringen och samtidigt kyrkan är fel, odemokratiskt och långt ifrån någon fri och självständig kyrka som är det rimliga i en demokratisk stat. Så länge kyrkovalen domineras av politiska partier är det på sin plats att bojkotta detta val, alternativt rösta på parigrupperingar som strävar enbart efter inflytande över kyrkan och som inte är på jakt efter regeringsmakten.

Kommentera

600 tecken kvar

EXTRA
Drogs med i lavinen

Drogs med i lavinen

Personen drogs med i lavinen. Han är vid liv men andades svagt. Efter omständigheterna ska han må bra. 2

Vet du mer om detta? Mejla till redaktionen@folkbladet.nu eller skicka MMS/SMS till 72001. Skriv i textfältet ”Folkbladet (mellanslag) följt av ditt meddelande”.

"Vi fortsätter med vårt säkerhetsarbete"

Nyheter. Inga sprängningar för att få undan lavinfarliga snömassor hade utförts i Storgrova under fredagsmorgonen.  0

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Han fortsätter sin kamp mot fiskodlingen

Han fortsätter sin kamp mot fiskodlingen

Inlandet. För drygt ett år sedan försökte Arne Ferry få myndigheterna att se den miljöpåverkan som fiskodlingarna orsakar vid Luspholmen och även uppe i Ankarsund.  0

Saknade skoterförare har hittats välbehållna

Saknade skoterförare har hittats välbehållna

Borgafjäll. Tre personer anmäldes försvunna i Borgafjäll på torsdagskvällen. De hittades i natt. 0

Väglaget är dåligt - polisen varnar

Nyheter. Väglaget i länet fortsätter att vara dåligt. Polisen uppmanar trafikanterna att köra försiktigt.  0

Klass evakuerad efter vattenskada

Obbola. Skolan i Obbola lider fortfarande av sviterna från vattenskadan som inträffade under hösten. – Men vi har läget under kontroll, säger skolområdeschefen Christopher Granberg.  0

Här finns årets turistmål i länet

Här finns årets turistmål i länet

Vilhelmina. Sune Andersson kunde i dagarna ta emot ett diplom för arbetet med besöksnäringen.  0

Körde in i vajerräcket

Uppdaterat. En singelolycka har inträffat nära Mariehemsvägen.  0

Följ Björklöven-Södertälje här

Ishockey. Sporten liverapporterar Björklövens match mot Södertälje. Följ den här. 0

Ännu oklar framtid för hotade lekplatser

Ännu oklar framtid för hotade lekplatser

Umeå. 22 lekparker runt om i Umeå skulle tas bort. Sedan backade politikerna. 0

Förändringar i färdtjänsten

Umeå. Samtidigt som Umeå kommun upphandlar ny färdtjänst tar man också fram nya riktlinjer som innebär några förändringar.  0

Strömavbrott i två kommuner

Strömavbrott i två kommuner

Nyheter. Vännäs och Bjurholm är drabbade av strömavbrott. Enligt Vattenfall berörs 451 hushåll. 0

Nu får polisen "klampa" in

Nu får polisen "klampa" in

Nyheter. En ny lag träder i kraft i mars och innebär bland annat rätt till så kallad ”klampning”.  1

Psykiskt sjuk erbjöds hotellboende

Umeå. Den våldsutsatta kvinnan hade psykiska problem. Socialtjänsten i Umeå erbjöd henne att bo på hotell.  0

Mest läst idag