Böcker

Värt att läsa

Publicerad 29 maj 2009

KARIN SALMSON
”Vovven Moa går på toa”
Ill: Emma Göthner
Vilda Förlag

I ”Vovven Moa går på toa” finns det mycket att titta på. Det är hundar i alla möjliga och omöjliga sammanhang, illustrerade med vibrerande och färgstarka bilder. Texten består av korta tvåmeningsrim. Samarbetet mellan bokens kreatörer är lyckat; den lite torrt konstaterande texten stagar upp och ger utgångspunkter, medan illustrationerna med sina ögonblicksbilder tar utrymme och gör varje uppslag till en berättelse i sig. Här är det fritt fram att fantisera!

MÅRTEN MELIN
”Svarta kängor med gul söm”
Ill: Emma Adbåge
Eriksson & Lindgren

Kärleken till de perfekta, finaste, coolaste kängorna väcktes som av en händelse hos Markus. Men det är vare sig lätt eller självklart att göra ett djärvt modeval på skolgården. Kängorna blir döpta till ”rasse-kängor” – men Markus är ju inte rasist! Melin behandlar det sociala spelet på skolgården med både känsla och intelligens. Markus, bokens huvudperson, är sympatisk men långt ifrån perfekt vilket håller boken på rätt sida om präktighetsgränsen. En bok att läsa och diskutera.

BIRGITTA BOUCHT
”Dygnet har 179 timmar”
Ill: Christer Lieberath
Artéa Förlag
Fontana media

I ”Dygnet har 179 timmar” får vi växelvis följa en grupp människor under en dag. De upplever alla tiden och dagen annorlunda, trots att de både möts och påverkar varandras liv. Vem har tid och vem har inte tid? Har alla samma tid? Det finns mycket att utforska i det komplicerade, stora och bedrägliga begreppet tid – för vad är det egentligen klockan mäter? Boucht lyckas förmedla dessa frågor på ett mycket fint och känsligt sätt som öppnar upp för egna tankar och funderingar.

Totalt 1 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

  • Västerbottens Folkblad | En massa boktips 2 november 2009

    [...] Karin Salmson “Vovven Moa går på toa”/Mårten Melin “Svarta kängor med gul söm... [...]

2015 års Augustprisvinnare

2015 års Augustprisvinnare

Böcker. I år fick Jonas Hassen Khemiri revansch när han tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin. – Det känns fantastiskt,säger han. Prisades gjorde även Jessica Schiefauer, hon fick Årets svenska barn- och ungdomsbok, Rasmus Bjerkander, fick Lilla Agustpriset och Karin Bojs fick Årets svenska fackbok. Augustpriset 2015 delades ut på Konserthuset i Stockholm under måndagskvällen. 0

True crime och spännande nagelbitare

True crime och spännande nagelbitare

Böcker. Katarina Gregersdotter har valt ut några sina favoritböcker just nu.
Sharon…

En tonårsbok för vuxna läsare

En tonårsbok för vuxna läsare

Böcker. ALMA-pristagaren Meg Rosoff är tillbaka med ny bok. Folkbladet har…

Berättarkraft som sinat

Berättarkraft som sinat

Böcker. Theodor Kallifatides skildrar sin svåra skrivkramp i nya boken ” Ännu ett…

Geir Gulliksen om att skriva om sex, kärlek och relationer

Böcker. Geir Gulliksen börjar med att berätta att han aldrig velat bli en författare…