Umeå

”Det var ett förtäckt hot”

Publicerad 27 maj 2009

PROTEST. Rättvisepartiet protesterade mot Sverigedemokraterna bland annat genom att dela ut antirasistiska flygblad. På bilden syns Lena Holmlund. FOTO: AGNE HÖRNESTIG

UMEÅ Sverigedemokraternas torgmöte i går slutade med ett improviserat protestmöte – och en polisanmälan.
På Sverigedemokraternas torgmöte fanns Rättvisepartiet Socialisterna och Arbetareinitiativet på plats för att protestera. De delade ut flygblad och höll upp en banderoll med texten ”EU-motståndare för jobb – mot rasism”.

– Sverigedemokraterna lurar människor att det finns en enkel lösning på krisen, säger Frank Pettersson, Rättvisepartiet.
Polisanmälan
Han arrangerade ett improviserat protestmöte direkt efter att Sverigedemokraterna klivit av scenen. Något som applåderades av flera Umeåbor.
Då Sverigedemokraterna lämnade Rådhustorget i sin minibuss skrek några åskådare: ”Rassar, rasslar, bort från stan. Bussen går från Vasaplan”.
Gårdagens möte resulterade också i en polisanmälan. Rättvisepartiet anmälde Sverigedemokraternas Erik Almqvist för att han fotograferat Frank Pettersson.
– Jag uppfattar Sverigedemokraternas agerande som ett förtäckt hot, säger Pettersson. Det känns obehaglig6.

Totalt 26 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Vera Björkman 5 juni 2009

  Robert Ström: Förvriden världsbild? Lite märkligt men inte överraskande att du säger att 97% av SVeriges befolkning lider av en förvriden världsbild? Ni är knappt 3% i landet som tror på SD,s politik och redan kallar du de som inte tycker som du för skällsord? Var skall detta sluta? Ni begär demokratisk legitimitet, använd då den på ett konstruktivt sätt istället för att sitta på Sveriges rödaste tidning VF och försöka sopa fakta under mattan. Just i det sista av dina inlägg påvisar du ert riktiga ansikte och det gläder mig.

 • Roberth Ström 4 juni 2009

  Jadu Vera i Danmark har de 8% ungdomasarbetslöshet. Vet du vad det beror på Vera? En ledtråd är det börjar på L och slutar på S. Kul dock att se hur förvriden någon världsbild kan vara.

 • Vera Björkman 3 juni 2009

  Ja Robert ström nu får det vara nog! Stå för den skitiga politik ni främjar och inse fakta! Vill man radera arbetarnas rättigheter genom att ifrågasätta LAS då ÄR MAN ARBETARFIENTLIG! Tror man inte på de mest grundläggande demokratiska fundamenten i världen där alla människors lika värde är grundpelaren, så är man ARBETARFIENTLIG! Var någonstans är jag otydlig tycker du Herr Ström?

 • Roberth Ström 3 juni 2009

  Nu får det vara nog ed Veras lögner har ni ingen moderator där? Arbetarfientligt? Vilka skrek go home till letterna?

 • Vera Björkman 2 juni 2009

  John: SD är ett parti som försöker tvätta sina händer rena från den nazistiska och fascistiska politik man står för men det går inte speciellt bra och du lyckas inte heller! Vidare är SD ett arbetarfientligt parti eftersom man inte tror på alla människors lika värde! För att få ställa upp i en debatt så bör man följa de demokratiska spelregler som gäller i samhället och det gör INTE SD! Om 97% tycker att 3% har fel så är det nog lätt att man känner sig lite utanför!

 • john 2 juni 2009

  Conny Forsström: Kan jag få en länk eller en källa till att SD skulle ha listor på "icke önskvärda personer"?

  Sen vill jag även ha länk eller källa till påståendet att sd-sympatisörer misshandlar meningsmotståndare. Så jag kan förstå din rädsla.

  Enligt Säpo är SD mest utsatta av alla svenska partier. Erik Almqvist har råkat ut för misshandel och tillochmed hotats till livet.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2697699.svd

  Det är Vänstern som inte vill ta debatten. SD har bjudit in V och RS många gånger men dom vägrar, vem har något att dölja då?

 • Vera Björkman 1 juni 2009

  Robert Ström: Man brukar skratta åt det man inte förstår, och vad gäller dig har jag inga förväntningar... Sd är PRECIS det parti man var innan, man har bytt logotype men det förändrar inte ett rasistiskt parti. Du gör precis som alla nassar, flyttar fokus från SD,s dyngiga politik och ser vänsterspöken överallt..? Nationalsocialismen är inte demokratisk, dessutom är den arbetarfientlig och jag har aldrig hört om en ideologi på vänstersidan som är arbetarfientlig? "det kan vem som helst se om man läser på lite" Ingen skall ut ur vårt land så länge jag håller i en penna, jo förresten trivs ni inte så kan ni ta ert pack och flytta... VI klarar oss inte utan invandrarna men vi klarar oss utmärkt utan er! Jisses här kryllar det av inkompetenta nassar som tror sig kunna argumentera? Vidare behöver du inte oroa dig över mina kunskaper, jag tycker du skall koncentrera dig på meningsuppbyggnad och att vårda ditt språk lite innan du ger dig i kast med att kritisera andra.

 • Roberth Ström 1 juni 2009

  Vera slå upp orden främligsfientliga, rasistiska, fascistiska, homofobiska, sexistiska. Innan du använder ord bör du veta vad de innebär!

 • Roberth Ström 1 juni 2009

  Jag måste bara skratta när jag läser denna Veras inlägg. Sd är inte det parti som det var 1988. Hallå Vera det är 2009 nu. När utförde Sd våld mot minoriteter? Våldet står vänstern för och dessutom är nazismen inte höger utan vänster det kan vem som helst se om man läser på lite. Patrik man får fota hur mycket man vill på allmän plats enligt lagen! Conny en del ska ut de som väntar på uppehållstillstånd men begår brott ska kunna skickas ut. Är det konstigt? Jisses här vimlar det inte direkt av folk med insikt.

 • Conny Forsström, Umeå 29 maj 2009

  Mathias, du säger att SD inte vill skicka ut ALLA? En del ska alltså ut ur landet enligt SD?

 • Mathias 28 maj 2009

  När ska folk fatta att SD inte är främlingsfientliga? Visst vill SD skära ned på invandringen men bara för det vill de inte skicka ut alla eller som vissa tror, skicka dom i läger.

 • Vera Björkman 28 maj 2009

  Skogstokig: Vilken del av Världen är du uppvuxen i? Du gör som alla andra högerpajasar och vill flytta fokus från din egen skitiga politik, som är den sorts politik som leder till våld mot minoriteter, och till vänsterspöket som ni verkar se i snart alla svenska medborgare. För det är ju i alla fall så att 97% av Sveriges befolkning inte vill veta av er främligsfientliga, rasistiska, fascistiska, homofobiska, sexistiska politik... och alla dessa 97% är väl då vänsergrupperingar och AFA i era ögon? Nu har ni ju fått demokratisk legitimitet? Varför använder ni inte den istället för att stå och skylla skit på meningsmotståndare? Jo därför att ni har ingen politik som håller!

 • Patrik 27 maj 2009

  Hot är väl onekligen att ta i, men det är knappast en hemlighet att SD varit rätt duktiga med att fotografera/filma folk på sina torgmöten. Ni kan ju fråga den där brunhåriga kvinnan som irrade runt med kameran i högsta hugg både i GBG och i Uddevalla.

 • Openeyes 27 maj 2009

  Alltid trevligt när man får kommentera artiklar, även om denna propaganda knappt förtjänar det...
  Den enkla lösningen är att minska utgifterna är väl ingen bluff?
  Hur många företag varslar inte när det går dåligt, dom borde anställa fler så kanske nån på golvet kan komma på en ide som får vinsten att skjuta i höjden.
  Eller inte...

 • Skogstokig 27 maj 2009

  Conny:..... SD har definitivt inga planer att som kommunister spärra in oliktänkande i omskolningsläger och dyl.
  Inte heller har de vandaliserat sina politiska motståndares bilar eller lägenhetsdörrar....

  AFA gör sådant och de tillhör inte SD...

 • Frank 27 maj 2009

  Det enda som fattades från vänsterextremisternas sida var ägg och annat man kunde kasta på sverigedemokraterna.
  Lögner, hot och våld är det enda dessa antidemokrater klarar av. En debatt med SD vågar man sig däremot inte på.

 • Norrlänning 27 maj 2009

  "Sverigedemokraterna kan bortförklara sina kandidaters skulder, kopplingar till vit makt-rörelsen och kriminalitet med att det är ungdomssynder eller olyckliga omständigheter som de alltid gjort. Att partiets politik bygger på en framtidsvision präglad av rasism kan de dock aldrig komma undan med!" Nils: Nej detta är en del av de 97% Svenskar som inte vill veta av rasister i svensk politik. Robert Ström: Ditt tarvliga och självgoda inlägg vinner ingen mark eftersom Conny Forsström är en av de som verkligen talar och argumenterar, det är sååååå mycket mer än man kan säga om er högerextremister som sitter här och tycker synd om er själva för att majoriteten av Svenska befolkningen är "odemokratiska" för att de inte delar era uppfattningar... Omåttligt barnslig retorik som knappast vinner poäng hos VF,s läsare!

 • Vera Björkman 27 maj 2009

  Robert ström: När gick du med i SD? har du inte klart för dig vilken politik som SD fört under större delen av sin politiska tid? Du gör som alla andra högerextremister, gråter och anklagar meningsmotståndare för lögner. Samtidigt vill du flytta fokus från din egen skitiga politik till vänsterspöket som ni verkar se i snart alla svenska medborgare. För det är ju i alla fall så att 97% av Sveriges befolkning inte vill veta av er främligsfientliga, rasistiska, fascistiska, homofobiska, sexistiska politik... och alla dessa 97% är väl då vänsergrupperingar och AFA i era ögon? Nu har ni ju fått demokratisk legitimitet? Varför använder ni inte den istället för att stå och skylla skit på meningsmotståndare? Jo därför att ni har ingen politik som håller! Nazistiska partier har som regel att fotografera sina motståndare och föra bok med foton, adresser mm och att göra sk "outningar" på diverse obskyra sajter. SD förvånar inte och gör som sina bröder! Demokratiparasiter är vad ni är!

 • Mr Bob Gray, also known as Pennywise the dancing clown 27 maj 2009

  Roligt att terrorvänstern menar att folk inte kan tänka själva, samtidigt som deras lögner och klassförtryck tydligen är okej.

 • Roberth Ström 27 maj 2009

  Conny nu får du ge dig. Jag har sett dina kommentarer överallt där det gäller Sd. Allt du kommer med är lögner! Vi har aldrig slagit ner folk eller misshandlat någon. Detta gör Afa och andra vänstergrupperingar. SLuta ljug nu! Förövrigt bör connys kommentar tas bort då den är högst osmaklig!

 • Roberth Ström 27 maj 2009

  Att fota någon är verkligen inget hot.

 • Nils 27 maj 2009

  Är detta ett Aprilskämt ifrån vänstersekten RS håll?

 • Conny Forsström, Umeå 27 maj 2009

  Jag som skriver under med namn och så...man undrar ju hur länge det dröjer innan man själv blir satt på någon lista, eller misshandlad av SD-sympatisörer..bara att man ska behöva vara rädd för sådant säger ju en hel del..det händer inte när det gäller vanliga partier. Bara där borde ju alarmklockorna ringa hos folk..eller så är det precis ett sådant parti som människorna därute vill ha..och då blir man mörkrädd..

 • Conny Forsström, Umeå 27 maj 2009

  SD-anhängare, vad säger ni nu? SD visar sig från sin sanna sida verkar det som. Kavajer döljer inte det unkna därunder..
  Snart hamnar man väl själv på SD's list över icke-önskvärda element. Vakna Sverige, vill ni verkligen ha ett sånt här parti i riksdagen? Historien kommer ge mig rätt när jag säger att de står för saker som ni inte fattar..som ni inte tror kan vara sanna.

 • Conny Forsström, Umeå 27 maj 2009

  Det skulle inte alls förvåna om SD har en lista på icke-önskvärda personer, och att bilden/erna de tog på Rättvisepartiets medlem används och läggs till denna lista. Vem vet, kanske hamnar man där själv, men i en demokrati ska man få tycka vad man vill, eller hur SD? (utan att för den skull hamna på någon lista) Låter man sig skrämmas till tystnad, då har de vunnit. Förkortningen SD är förresten ganska olycklig, undrar om partiet tänkt på det....för mig för det tankarna till tyskarnas SD (Sicherheitsdienst) under andra världskriget..och jag är ganska säker på att man inte vill bli förknippad med sådant..

 • Håkan 27 maj 2009

  Sverigedemokraterna lurar ingen folk kan tänka själva.Och det är just det som PK media och etablissimanget är rädda för.

Fullmäktige i korthet

Fullmäktige i korthet

Umeå. Fler punkter från måndagens kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige beslutade på…

Sjuksköterska lämnade man med hjärtstopp

Sjuksköterska lämnade man med hjärtstopp

Umeå. En ambulanssjuksköterska får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo,…

Flera fordon inblandade i trafikolycka vid bro

Umeå. En trafikolycka med flera fordon inblandade har inträffat vid Kolbäcksbron…

Efterlyser plan mot extremism

Efterlyser plan mot extremism

Umeå. Kommunalrådet Anders Ågren (M), efterlyste planen mot våldsbejakande…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91