Umeå

Beslut: Romska barnen får inte gå i skola

Publicerad 26 mars 2015 (uppdaterad 26 mars 2015)

Umeå. I dag tog beslutet i för- och grundskolenämnden. De romska tiggarnas barn kommer inte att få gå i skola i Umeå.

För- och grundskolenämnden i Umeå slog i dag fast det beslutet att romernas barn inte ska få gå i skola.

EU-migranter i Umeå kommer i stället att erbjudas omsorg med pedagogiska inslag till sina barn, som kommunen formulerar det.

Det var ett extrainsatt beslutsärende där socialdemokraternas förslag röstades igenom med 9 röster mot 2. Nämnden är angelägen om att det skapas en pedagogisk verksamhet utifrån barnkonventionens värdegrund. Nämnden ska följa frågan och få löpande återrapportering.

– Vi har idag fattat ett angeläget beslut ur ett barnperspektiv som för kommunen är ett steg i rätt riktning. För- och grundskolan ska bistå kommunens samordnare att tillsammans med frivillighetsorganisationer utforma en trygg verksamhet för barnen med omsorg och pedagogiska inslag. Vi agerar också i enighet med gällande lagstiftning och följer både nationella riktlinjer och tolkningar samt Kommunstyrelsens riktlinjer, säger Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden.

V och FI gjorde markering

Vänsterpartiet föreslog istället att med utgångspunkt i FN:s barnkonvention ge förvaltningen uppdrag att erbjuda barn som vistas i Umeå möjlighet till undervisning i den kommunala skolan.

– För oss och FI är det en självklarhet att erbjuda de romska barnen skolgång. Vi är väldigt besvikna för att nämnden inte kunde ställa sig bakom det, säger Daniel Kallos (V), ledamot i för- och grundskolenämnden.

 

 

 

Totalt 25 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Mr Sound 27 mars 2015

  Och vad exakt menar S med "omsorg med pedagogiska inslag" till andra länders medborgare?

  Eftersom Rumänien får pengar från EU (Sverige bla, som är nettobetalare) för stöd till sina fattigaste så ska vi skattebetalare, i Sverige, inte alls acceptera att betala två gånger.

  Någon måtta får det faktiskt vara. Men vissa ropar då väldigt högt på att vi saknar empati etc men dessa saknar förmodligen basala kunskaper i matematik.

  Rumänien har ansvaret till 100%, inte vi.

 • Rune 27 mars 2015

  Tack för att förnuftet fick råda, även bland Umeås politiker för en gångs skull.

 • Hank 27 mars 2015

  Vilken snyftrubrik. Vem hindrar dem från att gå i skola?

 • asta 27 mars 2015

  Som nån klok skrev så har de sin skola i sina hemländer. Det är inte Sveriges ansvar att ge utländska barn skolgång. Deras föräldrar bryter ju mot tremånadersreglen och ockuperar parker mm.Det är inte humant att ge dessa människor ett falskt hopp om en framtid här.

 • Gandalfdenvite 27 mars 2015

  De Romska barnen får visst gå i skolan! Rumänien är medlemar i EU och ett av grundkraven för att ens få vara medlem i EU är att erbjuda mänskliga rättigheter och gratis skolgång för barn, så den svenska polisen måste ta sitt ansvar, sköta sitt jobb, och gripa de vanvårdande föräldrar som tvingar sina barn att tiga i Sverige istället för att gå i skola i Rumänien!
  Vi kan inte ha en EU-delstat som vägrar ta ansvar för sina medborgare, så Rumänien måste uteslutas ur EU, de borde aldrig tillåtits gå med!
  Svenska skattebetalare ska inte finansiera skolgång åt en annan EU-delstats medborgare!

 • Nisse 27 mars 2015

  Rumänien skulle aldrig beviljats inträde i EU, då landet inte kan ta hand om den egna befolkningen. EU är en stor hydra, som bara sväljer och sväljer stater, vilket innebär att diktaturer kan ta del av den inre marknaden.

 • Bergis 26 mars 2015

  Varför är så många svenskar PK? Ligger det i en hård uppfostran där barnet lär sig lyda auktoriteter som politiker? Inte kan tänka förnuftigt?

 • @@@ 26 mars 2015

  Och jag som tyckte att det var på tok att inte socialdemokraterna tog vänstern som samarbetspartner. (Jag röstade ju på vänstern). Men det visades ju vara en bra taktik att inte samarbeta med vänstern. Jag upplever att vänsterns politiker här i Umeå åtminstone är MYCKET idealistiska och så ENORMT orealistiska. Bra att veta det till nästa val. Så vet då jag i alla fall vilket parti som inte hamnar i mitt valkuvert. Och Fi ska vi då inte ens prata om.

 • Ersbodabo 26 mars 2015

  Ett klokt beslut som faktiskt är för barnens bästa. Var finns föräldraansvaret i detta? Föräldrarna tar alltså barnen ur deras skola i hemlandet för att delta i tiggarresor och en högljudd opinion kräver att kommunen lydigt ska ställa upp med skola i tremånadersstafett fast det enligt all pedagogisk erfarenhet måste vara mycket sämre än att barnen får gå kvar i skolan hemma. Starkt att det finns politiker som vågar stå upp mot kravopinionen.

  • Elin 26 mars 2015

   Nu är det tyvärr så att många av barnen inte går i skolan i sitt hemland så istället blir det en fortsättning på den diskriminering som gör att de är här överhuvudtaget. Det var inte värdigt på 50-talet när romer inte fick gå i skolan och det har inte blivit mer klädsamt 2015.

   • Johanna W 27 mars 2015

    Elin, varför uttalar du dig när du uppenbarligen inget vet? Det är obligatorisk skolgång i Rumänien. Hoppa ned från dina höga hästar och inse att vi rumänier inte är ett "stackars folk". Vi kan ta hand om oss själva, och självklart Romer inräknat.Vet dock att flesta som reser inte är de "goda" romerna utan oftast tjuvarna.

   • Gandalfdenvite 27 mars 2015

    Vanvård av sina barn, såsom att neka dem skolgång, är inte lagligt! Rumänien är som EU-delstat skyldigt att erbjuda sina medborgare skolgång..., så dessa barn erbjuds gratis skolgång hemma i Rumänien! Dessa tiggare är främst Rumäner, medan Romer som är medborgare i Sverige... inte alls tvingas tigga...!
    Ifall Sverige erbjuder alla Romska Rumäners barn gratis svensk grundskola så kommer ännu fler Romska föräldrar från Rumänien att tigga i Sverige! Tiggeri bör förbjudas, och detta vore inte alls detsama som att förbjuda fattigdom, eftersom tiggeriet bland annat främst drabbar de tiggandes barn!

   • Att svika barnen 26 mars 2015

    Det är synd om barnen till tiggarna när föräldrarna abdikerat från sin föräldraroll naturligtvis. Men ni som har kontakt med tiggarna borde ju jobba stenhårt på att förmå dom att sluta upp med sitt kringflackande tiggarliv och bli stadigvarande i hemlandet och tillåta sina barn skolgång i Rumänien. Alla vet ju att den är obligatorisk och avgiftsfri. Endast registrering behövs. Ni verkar ju tvärtom göra allt vad ni kan för att de ska bli kvar här illegalt vilket barnen får lida för. Det är svårt att förstå hur ni tänker och agerar. Ni verkar ha blivit medberoende faktiskt.

 • Nisse 26 mars 2015

  Tidigare, fanns det inga tiggare på gatorna i Umeå men på kort tid har det ökat. Barn mår bäst i sin hemmiljö och ska absolut vara kvar i hemlandet och vi ska arbeta för att också föräldrarna återvänder hem, vilket är det bästa också för barnen, så de kan känna trygghet. Har man satt barn till världen, ska de väl prioriteras?

 • Arbetaren 26 mars 2015

  ”För oss och FI är det en självklarhet att erbjuda de romska barnen skolgång. Vi är väldigt besvikna för att nämnden inte kunde ställa sig bakom det”, skriver Daniel Kallos (V), ledamot i för- och grundskolenämnden.
  Vad är det som hindrar D. Kallos och de andra i V och Fi att själva betala för de romska barnens skolgång? Kallos är ju ”Professor emeritus” så han lär ha så vidlyftig pension att han borde själv kunna bekosta åtminstone 10-15 romska barns skolgång. Här har vi ännu ett exempel på kommunisternas bakfalska agerande. De pratar med ”kluven tunga” som indianerna brukade säga.

  • Linn 26 mars 2015

   Jag förstår inte ditt resonemang.

   Jag tolkar det som att du är arg över att V och FI tycker att vi skattebetalare ska hjälpa dem som har det svårast. Du är också arg över att en av dem som tycker detta är Professor emeritus och du antar att personen (D.Kallos) har hög pension. Det är väl känt att vänstern vill beskatta höginkomsttagare högre vilket borde innebära att professor emeritus kommer att betala mer än andra.

   Jag ser inte så mycket kluvenhet i det hela. Känns det konstigt att någon med mer lön/pension än dig faktiskt kan tänka sig att betala mer än dig? Utveckla gärna.

   • Bergis 26 mars 2015

    @Linn. Du kanske förstår när du själv behöver ta del av skattebetalarnas gemensamma men finner att pengarna tagit slut för länge sedan.

  • larry 26 mars 2015

   Vänstern vill bara ge andras pengar.

 • Och folk tror på allt..... 26 mars 2015

  Man har skolgång i Rumänien men man sätter inte sina barn i skolan. De pengar som man lyckas få ihop. Kan man tex skita i att köpa all röka för och surra i telefon i alla timmar. Och varför går man omkring med den nyaste telefonen. Hon utanför Kvantum har tom Headset numera. Och man orkar inte ens byta skylt, alla har fyra barn. Så skicka hem pengarna och betala skolgången. Man vill redan nu ge över 90 miljoner till Romska tiggare. varför då?? Jag menar tänk om man lade 90 på äldre vården eller skolan. Men nej, Sverige är ett land som sjunker.

  • larry 26 mars 2015

   Dom har gratis skolgång i Rumänien.

   • Linn 26 mars 2015

    Men de har inte mat, el, kläder eller i många fall, tak över huvudet. Skolan är gratis de första 2-3 åren men ofta förekommer mutor för att ens barn ska få gå i skola och gissa vilka som utsätts för denna korruption? Samma sak gäller för läkarbesök och annan kontakt med myndigheter.

    Jag tror inte att romerna är unika på något sätt. Om de hade möjlighet så hade de nog stannat i sitt hemland men, precis som jag skulle gjort, så reser man iväg för att få ihop pengar om det är det enda man kan göra.

    Empati någon?

   • soffliggare 27 mars 2015

    Den rumänska skolan är obligatorisk i 10 år. Barnen har även möjlighet att ingå i en frivillig förskola i tidig ålder 3-6 år. Efter grundskolan kan eleverna frivilligt avlägga inträdesprov till Gymnasiet,

    ingen utbildning inget jobb enda dom här romer gör är att förstöra för sina barn o att inte låta dom gå i skolan och att nästa generation kommer att behöva tigga med för vem vill anställa en som ej kan skriva och räkna

   • Gandalfdenvite 27 mars 2015

    Betyder kraven för att få vara medlem i EU ingenting? Samma mänskliga rättigheter och grundläggande självklarheter gäller i alla EUs delstater, så ifall Rumänien bryter mot dessa grundläggande självklarheter så är det där, i Rumänien, som probemen för dessa tiggare ska lösas! Att tiggeri, som är en form av trakasseri, är lagligt i exempelvis Sverige innebär att främst barnen drabbas av att föräldrar ser tiggande som ett verkligt alternativ! Tiggeriet är problemet som måste åtgärdas för att dessa barn ska kunna gå i skolan! Romer får väl begära asyl ifall de trakasseras i hemlandet!

   • Tycka synd om hjälper inte 26 mars 2015

    Allt som du nu räknar upp plus mycket mera har de ju inte här heller och inte i något annat EU land som de reser till heller. Utan de förväntar sig att befolkningen i andra länder gratis ska ge allt till dom, för ingenting gör de ju själva. Attityden är stötande och inte något man någonsin kan acceptera. 10 årig obligatorisk skola finns gratis därhemma och särskilda studieplatser tillsatta till romska elever. Få dom att ta dessa platser och förändra barnens liv. Övertala dom i stället för att tycka synd om dom och som håller dom kvar här. Det är den bästa hjälpen de kan få.

   • Bergis 26 mars 2015

    Varför reser bara Romer då? Varför reser inte alla fattiga till Sverige? Tänk efter. Är våran skattekistan outtömlig?

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Larsan” slutar på Bakfickan: &quotJag orkar inte längre"

”Larsan” slutar på Bakfickan: "Jag orkar inte längre"

Nyheter. Lars-Eric ”Larsan” Åhlén har gått i pension.
På riktigt.
– Jag orkade inte…

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Kartläggning: Hit åker ministrarna som besöker länet

Nyheter. Före årsskiftet meddelande statsminister Stefan Löfvén att hans regering ska…

Man misstänkt för misshandel

Nyheter. En man i 30-årsåldern omhändertogs vid 02.30-tiden i natt av polisen på…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91