Nyheter

Ledare
av Emma Klöfver

Abebe Asres Folkbladets ledarskribent Linda Westerlind har i dag lämnat ledarsidan blank.

”Ibland är tystnaden effektivare än att skrika”

Publicerad 8 januari 2015

Nyheter. Hallå där… Folkbladets vikarierande politiska chefredaktör, Linda Westerlind, som valt att lämna ledarsidan tom efter dådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Frankrike.

Varför väljer du att inte skriva en ledare i dag?
– Eftersom att man är så van att få sin röst hörd och att få uttrycka den så är det svårt att förstå vilka konsekvenser det kan få om den möjligheten skulle försvinna. Därför väljer jag att inte skriva någon ledare.

– Yttrandefriheten är alltid hotad och dådet på Charlie Hebdo (där tolv människor miste livet) är ett bevis på att även om man inte alltid håller med måste respektera andras åsikter.

– Nu när jag inte har en ledare försvinner min åsikt och om min åsikt försvinner, hur ska man då kunna ha en debatt, och om man inte kan ha en debatt hur ska då samhället kunna föras framåt? säger Linda Westerlind.

Vilka kan konsekvenserna bli om debatten tystas ned?
– Konsekvensen kan bli att man tvingas tycka på ett speciellt sätt och när man börjar censurera sig själv så är det en inskränkning av de demokratiska rättigheterna.

Vilka reaktioner tror du att du kommer att få i dag?
– Jag tror att läsarna först blir paffa och undrar vad som händer. Sedan tror jag att de blir lite ledsna för man håller oftast lite omedvetet rätten till sin egen åsikt nära hjärtat. När rätten till den åsikten försvinner är det en tomrum, något det också blir i tidningen och det kommer nog att kännas för läsarna.

Kan det inte vara viktigt att ändå tycka något i en sådan här situation?
– Absolut, men att inte tycka någonting i det här sammanhanget visar på hur allvarligt det här dådet är. Ibland är tystnaden mer effektiv än att skrika högre och högre.

Hur vill du att debatten om detta ska se ut framöver?
– Debatten måste fortsätta, en debatt med respekt. Men man måste ha vetskap om att utan motståndare har man ingen debattera emot.
Allas rätt att höras är viktig, men respekten och ödmjukheten får inte bli åsidosatta.

Totalt 7 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Anton 12 januari 2015

  Det är den enormt modiga före detta muslimska somaliska flyktingkvinnan Mona Walter, numera kristen, som har 100 procent säkra källor om detta vedervärdiga förfarande som muslimer i Göteborg företog sig under lördagen. Islamska missionärer delade ut tårta och godis och firade glatt – vad alla inte visste var att de firade terrorattacken i Paris.

 • Jepp 11 januari 2015

  Linda Westerlind, du väljer den fogligt eftergivandes väg, idag hade det varit klokt att stå upp för pennan och inte vika sig för salafisternas enfaldiga och exempellösa världsbild.

  Majoriteten av Muslimerna skiter fullständigt i om du skulle ha publicerat karikatyrbilder på sidan idag, dom har fullt upp med vardagen precis som alla andra. Däremot ger avsaknaden grogrund för misstanke om medias rädsla och feghet i frågan om ställningstagande mot salafism och fundamentalism.

  Så Linda, med dagens tomma sida visade du med tydlighet hur media underkastat sin roll och hur en politisk ledarskribent hellre kliver åt sidan än visar pennans styrka. Religiöst tabu får kritiseras.

  Ditt försvar att inte skriva håller inte då debatten förs fullt ut i alla fall. Det mest bedrövliga är att stödet för terrorhandlingen växer lavinartat på nätet.

 • Bergis 9 januari 2015

  Om man kan göra detta illdåd i Islams namn. Betyder inte det att att Islam som religion befinner sig i samma tidsepok som spanska inkvisitionen gjorde för 500 år sedan?

 • Gandalfdenvite 9 januari 2015

  Blanka ledarsidor, tystnad/självcensur, är exakt det som Islamisterna vill uppnå, så din tystnad är ett direkt stöd till dessa terrorister eftersom deras avsikt var att tysta media!

 • Posa 9 januari 2015

  Självcensur har väl svenska journalister ägnat sig åt de senaste 20 åren. Mot bakgrund av att ca 70% av svenska journalister, finns det någon mer homogen politisk yrkesgrupp förresten?, är vänsterorienterade så de 30% som är kvar ytterst försiktiga med att uttrycka sina åsikter som resterande 70% gör friskt genom vinklingar och likande i sina alster. Man blir ju t o m utesluten ur journalistförbundet om man, gud förbjude, är SD:are som journalist. I mina ögon är journalister den falskaste yrkesgrupp som finns i Sverige. Högljudda är man dock, i sina reservat (Södermalm).

 • Arbetaren 9 januari 2015

  Klokt beslut av ledarskribenten. Beslutet blir ännu omdömesgillare om hon i fortsättningen även lämnar alla sina kommande ledarsidor tomma …

 • Erik 9 januari 2015

  Jag förstår inte riktigt grejen. Debatten förs vare sig du skriver en ledare eller inte. Enda skillnaden är att när ena sidan tystnat så har den andra sidan vunnit.
  Genom att bli tyst så har terroristerna uppnått sitt mål.

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern som flög över centrum gjorde. Den…

Körde skoter i förbudsområde

Inlandet. Polisen har upprättat en anmälan efter att en skoter kört i ett förbudsområde i…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals personer deltar i kippavandring

Hundratals personer deltar i kippavandring

Nyheter. Flera hundra personer är på plats för att delta i en kippavandring i…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91