Vintersport

Ferry glad i hatten efter seger i Kungsledenrännet

Publicerad 20 april 2009

FULLT ÖS. Överlägsna segrarna Björn Ferry och Magnus Jonsson spurtar mot mål. FOTO: LASSE STRÖMGREN

Kungsledenrännet från Hemavan till Ammarnäs blev en succé med strålande fjällväder och nästan dubbelt så många deltagare som i fjol.
Tävlingen? Skidskytteduon Björn Ferry och Magnus Jonsson vann överlägset.
– Vi attackerade direkt, säger Storumanåkaren
Ferry.
SKIDOR
KUNGSLEDENRÄNNET, 79 KM

Ja, segerduon Ferry/Jonsson hade taktiken klar från start. De skulle attackera stenhårt från början för att kunna få en lucka och därefter kunna kontrollera loppet.
– Det gjorde vi. Vi hade en lucka efter en kilometer och sedan kopplade vi på marschfart i åtta mil. Vi höll jämnt och bra tempo hela vägen. Efter en mil var luckan en minut, efter två mil två minuter och sedan ökade försprånget.
Riktigt bra fart
De körde i mål på segertiden 3.36.20 och höll riktigt bra fart hela vägen från Hemavan till Ammarnäs.
– Vi träffade pistmaskinskillen kvällen innan i Hemavan och han frågade när han skulle starta för att vi inte skulle hinna ikapp honom. Vi sa att vi skulel köra på 3.47. Han sa ”aldrig”. Så vi slog vad om två bärs och det var vår morot på slutet, säger Björn Ferry och skrattar.
Tuffare än Vasaloppet
Det var första gången han ställde upp i Kungsledenrännet.
– Det var lyckat. Det var kanonväder och själva loppet är ju tuffare än Vasaloppet med långa stigningar i härlig miljö, säger han.
På andra plats i tävlingen kom Lyckseleduon Martin Roosvall och Björn Rydvall, distanserade med 13 minuter, och trea blev Christian Spoerry och Kraftstavens Ulf Tingelöf.
Damklassen vanns av IFK Umeås unga duo Linda Danvind Malm och Linn Sömskar som åkte sträckan på 4.45.39. Mixedklassen vann Skellefteå SK:s Erik Berglund i par med Lycksele IF:s Chatrin Fjällström.
Nöjda arrangörer
Från arrangörshåll var man mycket nöjda med tävlingen.
– Det var helt suveränt. Vi hade tur med vädret för det var dåligt i fredags och snöar i dag (söndag). Men alla var supernöjda och det var mycket publik efter banan och alla skoteråkare skötte sig helt exemplariskt, säger Sven-Bertil Grundström i Ammarnäs IF nöjt.
Noterbart är att det även fanns en OS- och VM-guldvinnare med i tävlingen! Tom Sandberg vann VM 1982 och OS 1984 i Nordisk Kombination. Han och Elbert Karlsson kom på sjunde plats.

Bild_8__468.jpg

VINNARNA. Linn Sömskar och Linda Danvind-Malm segrare i damklassen. FOTO: LASSE STRÖMGREN

Totalt 4 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Vinnare av mixklassen 20 april 2009

  Tycker att det är tråkigt och en smula irreterande att allt fokus ska ligga på herrsegrarna i årets kungledenrännet, för visst fanns det tre klasser?! Som snabbaste mixlag och snabbaste dam 2009 går det inte att hitta sin tid i dagens VF. Inte för att vi åker för ett erkännande men nog kunde ni väl ändå kosta på er att publicera i alla fall fullständiga resultatlistor? Vill ni inte medverka till en mer jämlik idrott?

 • Stina 20 april 2009

  Kungsledenrännet är helt klart den trevligaste tävling jag åkt. Vackrare skidåkning kan man ju inte få! Klart att vädret gjorde resan mot Ammarnäs ännu mer njutbar men hur som helt en stor eloge till arrangörerna! Vi kommer gärna tillbaka.

 • Christin 20 april 2009

  Resultatlista för kungsledenrännet? var hittar man den, är jag blind? och varför i H-vete visas inte damresultatet av tävlingen i tryckta VF. Är ni gubbtjyvar eller?

 • Leopold 20 april 2009

  Vindelfjällens vita vackra vyer, Kungsleden nypreparerad, strålande sol, vind i ryggen, många hejarop, glädje och sammanhållning. TACK och GRATTIS Ammarnäs IF och alla andra för årets äventyrsresa. Kungsledenrännet kan bli något riktigt, riktigt stort i framtiden.

&quotBåde nöjd och missnöjd"

"Både nöjd och missnöjd"

Sport. Ulrik Nordberg tog guld i onsdags. När VM i Ryssland avslutades på söndagen…

VM-guld till Umeååkare

VM-guld till Umeååkare

Sport. Det blev en fullträff för Umeå OK:s Ulrik Nordberg direkt i hans…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bilder: VM-sprinten i gång

Bilder: VM-sprinten i gång

Sport. Sportens fotograf är på plats vid VM i Lahtis där svenskarna jagar guld.

VM-Magasinet: &quotVågar inte utesluta Northug"

VM-Magasinet: "Vågar inte utesluta Northug"

Längdskidor. Sporten är på plats på Skid-VM i Lahtis och i eftermiddag klockan 14 är det…