Mode

Norrlandsinspirerade kläder vann

Publicerad 12 oktober 2014
Pressbild

Mode. Efter ett långt och hårt arbete stod det till slut klart att umeåbon Amanda Eliasson vann Umeå Fashion Week Award för sin kollektion Snöhästen och tilldelas 25 000 kronor.
– Det är helt sjukt, det känns ganska ofattbart, säger en glad Amanda Eliasson.

Tävlingen öppnade redan i juni då designers fick skicka in sina bidrag. Därefter har de bidragen passerat inför jury, omröstning på Facebook och slutligen stod tre finalister kvar när tävlingen skulle avgöras i helgen.

– Det känns som att jag inte riktigt har fattat att jag vunnit än. Det ligger så sjukt mycket jobb bakom… nej, men KUL kan man väl sammanfatta det som, säger Amanda Eliasson dagen efter vinsten.

Hon vill att hennes kläder ska ha ett tydligt tema och en djupare innebörd. I kollektionen hon vann med ville hon berätta en saga, likt en John Bauersk dagdröm, som utspelar sig i Norrländska skogar där man får träffa de märkliga karaktärer hon tryckt på plaggen. I juryns motivering framgick att det var detaljerna och viljan att berätta en historia som gjorde att förstapriset gick till henne.

– Min idé med företaget är att hålla en miljövänlig och lokal produktion. Så nära som det går. Där är designern Ida Hillebjörk en stor inspiration, säger Amanda Eliasson.

Nu kommer hon att jobba med att få igång en produktion och etablera företaget Amelium Design. Då kommer vinsten hjälpa till att hitta samarbetsparters.

– Det är en väldigt fin fjäder i hatten.

Kejsarens nya kläder

Mode. En salig blandning av journalister, modemänniskor, kulturpersonligheter och…

Zombierna förtjänar en ärlig chans

Kultur & Nöje. Zombies hit och zombies dit.
Sedan premiären 2010 har ”The Walking… 0

Norrlandsinspirerade kläder vann

Mode. Efter ett långt och hårt arbete stod det till slut klart att umeåbon Amanda… 0

Högtidligt för Umeås modelejon

Högtidligt för Umeås modelejon

Mode. I kväll börjar dagarna som ska kittla modenerverna hos Umeåborna och lyfta fram… 0