Musik

Två ädla vita hästar enade syskonduon

Publicerad 30 oktober 2008

VITA HÄSTAR. Umeåsyskonen Lovisa och Jakob Nyström utgör popduon Two White Horses. Nu är det klart att deras debutskiva kommer att släppas på Sahara Hotnights skivbolag Stand by your band. FOTO: ANDREAS NILSSON

Popduon Two White Horses släpper sitt debutalbum i vinter.
På Sahara Hotnights skivbolag Stand by your band.
– Det känns jätteroligt att samarbeta med dem, säger Lovisa Nyström som utgör Two White Horses tillsammans med brodern Jakob Nyström.

VF träffar syskonen Nyström på kafé Mecka i centrala Umeå. Det riktigt syns på dem hur roligt de tycker det är att äntligen berätta om skivsläppet som varit på gång sedan i våras. Inspelningarna har gjorts på olika håll i Stockholm och Umeå och skivan kommer att bestå av egna låtar och covers.
– Vi är färdiga med inspelningen och nu är det bara detaljer som återstår, skivan släpps någon gång efter jul, säger Jakob Nyström.
Two White Horses blir det första skivsläppet som Stand by your band gör förutom Sahara Hotnights själva. Tanken är att fler ska följa. Rockbandet från Robertsfors håller dessutom just nu på med ett eget inspelningsprojekt.
– Att jobba med Sahara Hotnights känns perfekt för oss, vi känner några av dem sedan tidigare och eftersom de är ett band känns det inspirerande att jobba med dem jämfört något annat skivbolag, säger Jakob.

Rösterna i centrum

Producent på skivan är Marcus Holmberg (Komeda) och tekniker är Henrik Svensson (Doktor Kosmos) som bland annat producerat flera av Moneybrothers skivor.
– Vi har varit runt i flera studios, bland annat en häftig underjordisk studio på Söder i Stockholm. Det var fullt med rekvisita från teaterföreställningar och en väldigt speciell miljö där. Det passade oss bra, säger Jakob.
Lovisa poängterar att Marcus Holmberg är en röd tråd under inspelningarna.
– Han greppade verkligen vad vi ville göra, det var skönt, säger hon.
Centralt hos Two White Horses skira pianopop är syskonen Nyströms sångröster. Något som gör att de kan ta sig an låtar av rätt skiftande karaktär och ändå göra dem till sina egna.
– Det har visat sig att vi har väldigt liknade röster men det låter olika eftersom vi har olika kön. Det gör att det blir roligt och enkelt att hitta varandra i musiken, säger Jakob.

Ska låta som vita hästar

Men Two White Horses är mer än musik. Duon har också ett visuellt tänkande där vita scenkläder och käpphästar är stående inslag. De förklarar att de vill att musiken ska låta som riktigt ädla vita hästar. Lovisa berättar att bakgrunden till namnet handlar om ett gemensamt barndomsminne.
– Vi var på bilsemester i Norrland och hade bråkat som syskon gör. När vi rastade på ett ställe och fortfarande gick och surade på varandra kom vi till en glänta med två fantastiskt fina vita hästar. Då var det som att all ilska rann av oss. Ett lite magiskt ögonblick, säger hon och Jakob nickar. Lovisa berättar också om en nära-döden-upplevelse när hon höll på att bli nersprungen av två vita hästar under ett besök i Nicaragua i vintras och konstaterar att det är något särskilt med de fyrfota djuren.
Låten ”Two white horses” av irländska folkmusikerna i Tir na Nog har dessutom syskonen känt mycket för trots deras skiftande musikaliska bakgrunder.
– För mig har det varit den perfekta låten och det var lite skrämmande att göra den själv. Nu har vi varit i kontakt med Tir na Nog och det är hur stort som helst för mig, säger Jakob.

Förband till Hello Saferide

Under de kommande veckorna är Two White Horses aktuella med flera spelningar. De ska uppträda tillsammans med Frida Hyvönen vid tre tillfällen på hennes Sverigeturné, agera förband till Hello Saferide på Debaser Medis i Stockholm nästa vecka och nu på lördag spelar de på David Sandström Overdrives releasefest på Scharinska i Umeå.
– Vi har ju mest spelat i Umeå tidigare så det ska bli spännande att se hur vi tas emot på andra håll, säger Jakob.
Spelningar på stora scener är syskonen Nyström dock vana vid. Under sommaren har de spelat med Annika Norlins projekt Säkert och varit på turné runt om i landet.
– Hela Säkert-grejen har gett oss otroligt mycket positiv energi och helt klart gjort en sugen på att skapa ny musik själv också, säger Jakob. Lovisa håller med. Hon har sjungit på både Frida Hyvönen och David Sandström Overdrives senaste skivsläpp och har också tidigare backat upp andra artister.
– Jag har egentligen aldrig haft något eget projekt tidigare men nu känns det roligt att få bestämma mer själv, säger hon.

FAKTA
HAR HÅLLIT PÅ DRYGT ETT ÅR
Namn:
Two White Horses.
Medlemmar: Lovisa Nyström, 25 år (sång, cello, piano) och Jakob Nyström, 32 år (sång, piano och gitarr).
Genre: Pianopop.
Bakgrund: Lovisa har spelat cello och intresserat sig för klassisk musik. Jakob har under 2000-talet spelat pop och rock med inslag av folkmusik i Umeåbandet Isolation years som nu har tagit en paus. Sedan ett drygt år tillbaka spelar och sjunger de tillsammans i Two White Horses. På debutskivan, som mest troligt kommer att bli självbetitlad, är både Lovisa och Jakobs föräldrar och systrar med och körar på en låt.
Aktuella: Spelar på Scharinska nu på lördag och släpper debutskiva på Sahara Hotnights skivbolag Stand by your band.

Stiftelsen till Stadsfesten

Stiftelsen till Stadsfesten

Musik. Gruppen Stiftelsen är klar för Stadsfesten i Skellefteå 1 juli. Sedan tidigare…

Lugn, Sarah fixade det!

Lugn, Sarah fixade det!

Böcker. Sarah Riedel har verkligen tagit till sig Lugns dikter, tycker Gunnar…

Umeåmetal kombinerar melodisk sång med råhet

Umeåmetal kombinerar melodisk sång med råhet

Kultur & Nöje. Med ett spännande grepp om modern metal lyckas Umeåbandet Sons ov Omega väl med…

Rena elitserien – med trög start för mästarna

Rena elitserien – med trög start för mästarna

Musik. Musik
Ali Djeridi Quartet
Studion, Umeå Folkets hus
Betyg: 4
Publik:…