Nya superdatorn sätter Umeå på världskartan

Umeå.
SUPERSNABB. Akka är Nordens snabbaste forskningsdator. Bo Kågström, till vänster, föreståndare för HPC2N, och Carl Kempe, ordförande för Kempestiftelserna, bekantar sig närmare med superdatorn som kan utföra 46 biljoner beräkningar i sekunden.    FOTO: ULF HÄGGLUND
Folkbladet Redaktion
Publicerad 21 oktober 2008 kl. 00:39

UMEÅ Umeå universitets nya superdator kan utföra 46 biljoner beräkningar i sekunden.
Det gör den till Nordens snabbaste superdator för forskning.
I går invigdes datorn som kostade 15 miljoner kronor i inköp.

Den nya datorn går under namnet Akka, och är Nordens snabbaste forskningsdator. Akka rankas dessutom som nummer 39 på listan över världens 500 främsta superdatorer.
Göran Sandberg, rektor vid Umeå universitet, framhåller vikten av Akkas placering i Umeå.
– Genom närheten får våra forskare och studenter bättre möjligheter att ta del av teknikutvecklingen. För våra studenter i datavetenskap är det helt avgörande.

För rymdforskning

Superdatorn vid High Performance Computing Centre North, HPC2N, kommer att användas för undervisning inom datavetenskap, flera ingenjörsprogram och för industrisamarbeten.
Men framför allt ska systemet, som är i fullt bruk sedan juli 2008, användas till beräkningar och datorsimuleringar inom till exempel rymdforskning, materialforskning, bioinformatik och matematik.
Datorn är den första superdatorn i Sverige som använder både Linux och Windows operativsystem. Akka är rankad etta i Europa och tvåa i världen bland datorer som har operativsystemet Windows HPC Server 2008.
– Det ska bli mycket spännande att se hur ny forskning och nya resultat kan åstadkommas genom att kombinera de olika operativsystemen och hårdvaran, säger Bo Kågström, föreståndare för HPC2N.

Green computing

Etableringen av Akka vid Umeå universitet har haft så kallad green computing som ledstjärna.
– Valet av processorer med låg effekt och den mycket energieffektiva designen av vår nya datahall visar på vår strävan att bli ett miljömedvetet beräkningscentrum, framhåller Bo Kågström.
Inköpet av Akka – exklusive datorhall och drift – är en satsning på 15 miljoner kronor, och finansieras av Kempestiftelserna och Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC.
– Superdatorer är färskvara, och utvecklingen går med en ofantlig hastighet. Men Umeå universitet ska försöka vara med i utvecklingen, och vara bäst, säger Göran Sandberg.
Superdatorn Akka är uppkallad efter det två tusen meter höga fjällmassivet i Stora sjöfallets nationalpark i Norrbotten.

Annons
Detta är en nyhetsartikel. Artikeln beskriver det vi känner till just nu och kan komma att uppdateras. Uppgifter ska vara sanna och relevanta.
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten