Musik

De var Säkert! Visfestivalens höjdpunkt

Publicerad 28 juli 2008

UPP OCH HOPPA. Under slutet av Säkert förflyttades stora delar av publiken till gräsplätten just framför scen, för att svänga sina lurviga. En makalös syn, att se gammal som ung bli så peppade. FOTO: JOHANNA FREDRIKSSON

SOLEN SKEN ÖVER hela Sverige i helgen, såklart även på Sveriges soligaste ö, Holmön, där Visfestivalen ägde rum. På den annars ganska glesbefolkade ön var nu kajen full av båtar och skogsbrynet fyllt av tält. 800 människor hade sökt sig till ön norr om Umeå, under festivalens första kväll. Bland de första akterna spelade 70-tals progg-räven Dan Berglund, tillsammans med Harald Svensson. Med slutna ögon och stark stämma framförde han underfundiga samhällskritiska texter, med publiken sittandes i gräset ända mot scenen. Under extranumret ”De mördades fria republik”, satt de främre raderna (obs: de flesta 80-talister) och hytte med nävarna och sjöng med i alla verser. Dan Berglund kommer att leva kvar länge.

MEN FREDAGENS höjdpunkt, och i mitt tycke festivalens höjdpunkt, var ändå Säkert!. Självklart, kanske man tänker. Men jag var till en början inte helt övertygad. Scenen kändes för liten, och en publik sittandes på plaststolar hör nog inte till det vanliga för bandet. Dessutom nådde ljudet inte riktigt fram om man stod längre bak. Men Säkert! körde på och fler och fler började gunga med i sina stolar. Under sista låten var det som om att någon tryckte på en knapp. Folk flög ur sina stolar och likt en elefanthjord bokstavligen stångade sig publiken fram för att svänga sina lurviga framför scenen. Jag har aldrig sett något liknande, särskilt inte bland dem i medelåldern. Annika Norlin verkade lika chockad och bekräftade sedan att det var den roligaste spelningen hon haft.

SOM RELATIVT VAN festivalbesökare kändes det konstigt att sista akten slutat redan innan klockan 23 på kvällen. Men jag antar att det är det som gör den så folklig. Nu följde en illröd solnedgång, lägereld och morgondagg innan festivalens andra dag inleddes av Umeåtrion Kalasorkestern. Perfekt eftermiddagskaffe-underhållning. De bjöd på diverse olika covers och klämkäcka mellansnack. Anders Lundström fick bli publikfriaren när han klämde i med sin operastämma under ”O sole mio”.

I ÅR HADE visfestivalen fint besök. Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg, med kompanjonen Berndt Johansson intog scenen. Det blev mycket Nils Ferlin och visor för nästan hela slanten. Dessa två skäggiga herrar kändes som de mest gjutna för visfestivalen.
Höjden var när Ewert Ljusberg spelade munspel med sina bara händer eller när han tog sin murriga röst ännu lägre och lät som en kontrabas.
Inte riktigt lika lättsamt som herr Ljusberg och Johansson, var Lena Willemark och Mats Öberg, den blinde Umeåsonen som tog sig in på Stockholms musikhögskola direkt efter årskurs nio. Men de bjöd på de allra ljuvligaste stycken. Mats Öbergs fingrar var som ett med pianotangenterna och Lena Willemarks röst var som ett med hela naturen. Sjungande på älvdalsmål lät hon bitvis mer som en fågel än som en människa.

NÅGON SOM INTE
alls var svår, utan rak och folkkär, var festivalens stora dragplåster; Brolle. Luggen var där, movesen var där och tjejerna skrek. Damerna skrek, ja till och med en och annan kille var uppslukad av den nutida rockabilly-ikonen. Vad ska man säga, i min skivhylla finns inget av hans verk, men han är en ruskigt bra artist. Älskad av gammal som ung, vilket blev bekräftat då Visfestivalen, andra dagen i rad satte publikrekord (1050 besökare). Men jag kan inte låta bli att undra; hur mycket visa är Brolle?

Totalt 3 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

  • erik ny. 30 juli 2008

    Det kändes faktiskt som om folkparks-sverige gavs nytt liv efter döden. Det luktade kokt korv och 70-åriga gubbar och gummor knackade takten till hand-klapps-pop (på sina vitamelerade plaststolar). Verkligen en upplevelse utöver det vanliga.. Tack för det.

  • eve 28 juli 2008

    man lessnar aldrig på att använda bandnamnet Säkert i olika rubriker....

  • Holmöbo ibland/visfestival besökare 28 juli 2008

    Brolle var MEST visa, Tack för att ni tog dit honom, Visum !!!!, 17, 78, 52 0ch 54 år.Så det så.MER sån`t ute på Holmön tack!Till er andra ; ni missade något!

Stiftelsen till Stadsfesten

Stiftelsen till Stadsfesten

Musik. Gruppen Stiftelsen är klar för Stadsfesten i Skellefteå 1 juli. Sedan tidigare…

Lugn, Sarah fixade det!

Lugn, Sarah fixade det!

Böcker. Sarah Riedel har verkligen tagit till sig Lugns dikter, tycker Gunnar…

Umeåmetal kombinerar melodisk sång med råhet

Umeåmetal kombinerar melodisk sång med råhet

Kultur & Nöje. Med ett spännande grepp om modern metal lyckas Umeåbandet Sons ov Omega väl med…

Rena elitserien – med trög start för mästarna

Rena elitserien – med trög start för mästarna

Musik. Musik
Ali Djeridi Quartet
Studion, Umeå Folkets hus
Betyg: 4
Publik:…