Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Tips på roliga utelekar

Publicerad 24 juni 2008

BAKLÄNGES. Sommarlekar är kul. Här väntar hela högen på den sista sökaren i Baklängeskurragömma. FOTO: CLARA LIDSTRÖM

FAST MAN PENSIONSSPARAR och veckohandlar behöver man inte sluta med allt kul man gjorde som liten. Som barnlekar tillexempel, som är en perfekt umgängesform och dessutom ger ordentligt med träning.
Nu är nätterna ljusa. Nu minns man barndomens ändlösa sommarlov, och roliga sommarlekar. Man längtar ut och har spring i benen, ändå plågas man i unkna träningslokaler. Varför inte göra någonting kul av sin träning istället? Och varför inte göra det tillsammans med sitt kompisgäng?
Jag samlade några vänner för att leka favoriterna som sysselsatte oss under sommarloven.
Och jag kan garantera att det blev både svettigt och roligt. Trots en viss ovana och en hel del oklarheter angående reglerna.

1. ETT TVÅ TRE OST är en populär springlek som går till på följande sätt
En person ställer sig med ansiktet mot en husvägg. Övriga deltagare ställer sig vid en linje, ett tiotal meter därifrån. Räknaren säger sedan Ett, två, tre, ost. Under tiden ska löparna hinna så nära räknaren som möjligt. På Ost vänder hon sig om och då ska alla stå stilla. Ser hon att någon rör sig skickad den tillbaks till startlinjen. Den som först hinner fram och klappar räknaren på ryggen, vinner och blir räknare istället.
Variant: Ett två tre ost med fusk. Samma regler, men deltagarna får fuska genom att gömma sig bakom varandra och kittla eller puttas så att medspelarna inte förmår stå stilla utan skickas tillbaka till startlinjen.

2. BAKLÄNGESKURRAGÖMMA är en roligare variant av vanlig kurragömma och går till så här.
En person gömmer sig. Alla andra räknar till hundra och ska sedan hitta gömmstället. När någon hittat det gömmer hon sig på samma ställe. Alla letar tills de hittat gömstället men den som kommer sist förlorar. Den som kom först vinner och blir gömmare i nästa omgång.

Fler populära sommarlekar
Fler populära sommarspel och lekar som kräver redskap, säljs på bensinmackar och i sportbutiker.

Klotspelet Boule förknippas ofta med pensionärer, men passar på vilken fest som helst. Umeå har till och med en egen boulklubb, Nordboulen.

Kubb har under de senaste åren blivit en omåttligt populär sommarlek. Kubb sägs vara ett vikingaspel från Gotland och sedan 2005 anordnas där Kubb-VM varje sommar.

Jätteplockepinn är precis som det heter ett plockepinn i jättestorlek. Med samma regler som den minre varianten. Roligt, klurigt och extremt frustrerande.

Hett: Sommarlekar med bästa kompisarna

Svalt: Varma unkna övergivna gym som lämnar en oinspirerad.

CLARA LIDSTRÖM

Kommentar [lämna kommentar]

  • Västerbottens Folkblad | barnlekar 25 september 2008

    [...] Jag älskar de här bilderna från när vi lekte baklängeskullerbytta. Här ligger gänget och gömmer sig för sista sökaren. Barnlekar är toppen att sysselsätta sig med under sommaren. Funderar ni över reglerna och tips på några andra perfekta lekar så klicka och läs artikeln här. [...]

Kommentera

600 tecken kvar

Umeås niondeklassare samlades mot rasism

Umeås niondeklassare samlades mot rasism

Umeå. På tisdagen samlades över 900 niondeklassare på Folkets hus för att minnas förintelsen och få kraft och kunskap för att kunna stå emot främlingsfientlighet. 0

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Så tycker eleverna

Så tycker eleverna

Umeå. Nior som var med på temadagen svarar på vad de tar med sig. 0

Svårt sälja hus i byarna

Svårt sälja hus i byarna

Inlandet. Att sälja sitt hus när det ligger i en by kan ta lång tid, även om Erika Sandén och Daniel Lithell inte har haft bråttom. Samtidigt försvinner husen inne i centralorten fort, i Hans Finnbergs fall för 300000 kronor mer än utgångspriset låg på.  0

Bolånen bedöms individuellt

Inlandet. När banken bedömer om de ska bevilja bolån för en husspekulant, är det många faktorer som spelar in. 0

Norrmännen driver upp priserna

Inlandet. En fjällstuga i Hemavan kan nästan tangera samma prisnivåer som en hyfsad villa i Umeå.  0

Superskräll av Umeå BSKT

Superskräll av Umeå BSKT

Basket. Umeå BSKT bjöd topplaget Borås på en rejäl match i herrarnas basketliga. Det blev en superskräll som slutade 86-74.  0

Tysk världsmästare till Skellefteå

Skellefteå. Den 7 februari arrangeras Vintersim i Skellefteå. En av de tävlande är den tyske världsmästaren i grenen - Christof Wandratsch.  0

Döms för köp av sexuella tjänster

Umeå. En 51-årig Umeåbo döms för att ha köpt sexuella tjänster vid två tillfällen. 0

Kastade cyklar på bilar - döms

Umeå. En 21-årig man döms efter kraftigt berusad att ha kastat cyklar på bilar. Tilltaget blir kostsamt för mannen.  0

Nattliga plastband vid tidningshus

Nyheter. I natt har en nazistisk organisation gjort samordnade aktioner mot bland annat tidningshuset i Umeå, där Folkbladets redaktion ligger.

Mest läst idag